Психологичний аналіз становлення професійної “Я-концепції” майбутніх фахівців - Павлюк, О.Г. (Журнал сучасної психології, 2018)
Статтю присвячено теоретичному аналізу сучасних підходів до вивчення проблем становлення професійної “Я-концепції” майбутнього фахівця. Розкрито психологічну сутність і структуру феномена професійної “Я-концепції” у вітчизняних і зарубіжних концепціях. Розглянуто співвідношення загальної та професійної “Я-концепцій”, представлена характеристика особливостей професійної “Я-концепції” (повнота, форма опису, несуперечність, суб’єктивність, прийняття себе). Представлено типологію професійної “Я-концепції”, завдяки якої з’являється можливість вивчення динаміки розвитку професійної самосвідомості та фіксації змін (актуальне-Я, ретроспективне-Я, ідеальне-Я, рефлексивне-Я). Описано основні принципи розвитку професійної самосвідомості і професійної Я-концепції майбутнього фахівця.