Методичний інструментарій для дослідження професійної відповідальності майбутніх фахівців ракетно-космічної галузі - Крошка, Н.П. (Журнал сучасної психології, 2017)
У статті висвітлено проблему дослідження професійної відповідальності, зокрема фахівців ракетно-‐космічної галузі. Розглянуто різні підходи до емпіричного вивчення професійної відповідальності в психології. З’ясовано структуру та зміст професійної відповідальності майбутніх фахівців ракетно-космічної галузі. До структурних компонентів віднесено: когнітивний, мотиваційно-‐афективний та діяльнісно-поведінковий. Виявлено показники розвитку професійної відповідальності студентів, серед яких: усвідомлення відповідальності як професійно значущої якості фахівця ракетно-космічної галузі; розвиненість мотивів соціально-відповідальної поведінки; вираженість вольових якостей особистості; інтернальність суб’єктивного контролю в професійній діяльності; вираженість совісності; усвідомлення саморегуляції поведінки у професійній діяльності. Представлено та обґрунтовано психодіагностичний інструментарій дослідження кожного з цих компонентів. Обґрунтовано доцільність представлених методик вивчення професійної відповідальності майбутніх фахівців ракетно-космічної галузі, які забезпечать надійність та валідність отриманих результатів дослідження.