Психологічний аналіз негативних психоемоційних станів у професійній діяльності держслужбовців - Малина, О.Г.; Іванов , Є.О. (Журнал сучасної психології, 2017)
У статті надано психологічну характеристику негативних психоемоційних станів держслужбовців на основі аналізу психологічних особливостей професійної діяльності фахівців державних органів влади. Розглянуто соціально-‐психологічні   параметри   умов   праці,   що   виступають   стресогенними   чинниками   виникнення   негативних психоемоційних станів держслужбовців, охарактеризовано прояви та визначено психологічні ознаки стомлення, перевтомлення,    нервово-психічної    напруги,    психоемоційного    напруження, інформаційного  та  емоційного  стресу, фрустраційного   напруження   і   фрустрації,   розглянуто   їх   негативні   соціально-психологічні   та   професійно‐психологічні наслідки. Проаналізовано функціональні можливості, спрямовані на забезпечення ефективності і надійності професійної діяльності держслужбовців навіть при дії екстремальних чинників. Визначено напрямки оптимізації психоемоційної стійкості та окреслено шляхи психосоціального супроводу професійної діяльності держслужбовців.