Психологічний аналіз особливостей емоційної сфери соматично хворих дітей - Малина, О.Г. (Журнал сучасної психології, 2016)
У статті наведені результати експериментального дослідження особливостей емоційної сфери соматично хворих дітей на прикладі хронічних  серцево-судинних  захворювань.  Теоретичний  аналіз  означеної  проблеми  та  результати  експериментального дослідження дозволили визначити, що у дитячому віці наявність захворювання зумовлює особливі умови та специфічну ситуацію соціального розвитку, що значно ускладнюють і деформують процес психічного розвитку і особливо гостро проявляються у актуальних емоційних станах дитини. Серед них доминуючими виявляються виражена тривожність та астенічні стани. Соматично хворим дітям притаманні низька стресостійкість, емоційна напруга, замкненість у собі, труднощі у відносинах з іншими, виснаження життєвої енергії, відчуття безсилля, стан безпорадності, усвідомлення власного   безсилля,   вороже   ставлення   до   нового   та   навколишнього світу,  соціально-психологічними наслідками чого стають зниження самооцінки, комунікативні труднощі та проблеми самотності.