Філософсько-психологічний зміст етичної свідомості особистості - Шевченко, Н.Ф. (Журнал сучасної психології, 2016)
В  статті  представлено теоретичний аналіз проблеми етичної свідомості особистості та сучасний стан її дослідження. Проаналізовано співвідношення понять етики і моралі в контексті дослідження  свідомості  особистості.  Висвітлено  філософсько-психологічний зміст етичної свідомості, її становлення в онтогенезі. Проаналізовано психологічні підходи до розуміння структури та функціонування етичної свідомості особистості. Здійснено теоретичний аналіз проблеми змісту етичної свідомості особистості в філософії та психології, який дав можливість встановити відмінності у розумінні суті зазначеного феномена (форма суспільної або індивідуальної свідомості), у предметі наукових досліджень (змістовний або структурний аспекти; роль етичної свідомості в суспільному житті або індивідуальному процесі розвитку) та ролі етичної свідомості у життєдіяльності людини. Показано двоїстий характер етичної свідомості: як відображення суспільного соціально-культурного буття та як суб’єктивний бік моралі.