Психологічний аналіз проблеми стигматизації хворих на психічні розлади - Малина, О.Г. (Журнал сучасної психології, 2016)
У статті подано  результати психологічного аналізу проблеми стигматизації хворих на психічні розлади. Розглянуто основні підходи до проблеми стигматизації як упередженого ставлення, агресивного неприйняття та соціального дистанціювання психічних хворих з намаганням обмежити їх спілкування, соціальну активність та особистісну свободу. Описано соціальні наслідки впливу  стигми  та  аргументовано  актуальність  дослідження  стигматизації  як  соціально-психологічної    проблеми.  Надано основні   соціально-психологічні   характеристики   формування   стигми  психічних   розладів,   проаналізовано психологічні детермінанти  та  чинники формування  психіатричної  стигми,  визначено  етапи  та  передумови  стигматизації  як  соціально-психологічного процесу. Розглянуто механізми самостигматизації психічно хворих у контексті закономірностей формування стигми.   Підкреслено   необхідність  цінністно-гуманістичної   спрямованості   медико-психологічної   допомоги,   соціально-‐ орієнтованої підтримки і соціально-психологічного супроводу хворих із психічними розладами.