Етапи та особливості особистісно-професійного розвитку в управлінській діяльності - Ткалич, М.Г. (Журнал сучасної психології, 2016)
У   статті представлено теоретичний аналіз суттєвих ознак управлінської діяльності, етапів професійного становлення та розвитку особистості  управлінця.  Розглянуто  поняття  особистісної  та  професійно-управлінської  зрілості,  професійної  компетентності та  її  характеристик.  З’ясовано,  що  в  динаміці  особистісно-професійного  становлення  управлінця  можна  виділити  стадії професійної адаптації, професійного розвитку, професійної стагнації або професійного «акме». Визначено, що результатом особистісно-професійного  розвитку  в  управлінській  діяльності  є  досягнення  як  особистісної,  так  і  професійної  зрілості. Професійно-управлінська  зрілість  проявляється  у  формуванні  певних  видів  професійної  компетентності  та  професійної свідомості управлінця і загалом визначає управлінський професіоналізм.