ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ ОСОБИСТІСНО-ПРОФЕСІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СПІВРОБІТНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ АПАРАТУ СУДУ - Шевченко, Н. Ф.; Рожкова, О. О. (Журнал сучасної психології, 2020)
У статті представлено результати емпіричного дослідження особливостей розвитку особистісно-професійного потенціалу співробітників держав- ної служби апарату суду. Особистісно-професійний потенціал визначено як системне утворення, яке формується у людини як суб’єкта трудової діяльності, забезпечуючи її поступальний розвиток. Визначено основні характеристики професійної діяльності співробітників апарату суду: професіоналізм (професійні компетенції, законність); етичність (відпові- дальність, конфіденційність, справедливість); усвідомленість. Представ- лено структуру особистісно-професійного потенціалу співробітників державної служби апарату суду, що складається з когнітивного, мотива- ційного та діяльнісного компонентів. Когнітивний компонент включає професійні компетенції, систему засвоєних особистістю знань (посадові обов’язки, завдання, норми поведінки тощо), знання своїх можливостей діяти певним чином і специфіку різних ситуацій поведінки тощо. Моти- ваційний компонент характеризується індивідуальною системою моти- вів і смислів професійної діяльності (мотивацією досягнення успіху); професійно важливими якостями працівника апарату суду (етичною та нормативною відповідальністю) і їх усвідомленням. Діяльнісний компо- нент виявляється у виборі та реалізації певної лінії поведінки та вчин- ків у професійних ситуаціях (усвідомленій саморегуляції діяльності). Результати вивчення нормативної та етичної відповідальності (когні- тивного компонента) дозволили зробити висновок, що відповідальність досліджуваних до виконання будь-якої діяльності є вибірковою, а також зумовлюється прагненням підтримати певні встановлені норми та тради- ції. У ході дослідження мотиваційного компонента зафіксовано перева- жання мотивації уникнення невдач. Результати діагностики комунікатив- ної компетентності засвідчили, що в досліджуваних більш розвинутими є гностичний (рівень уявлень, знань) і конативний (уміння, навички) ком- поненти комунікативної компетентності; емоційно-мотиваційний ком- понент (емпатія, гуманістична настанова) розвинений меншою мірою. Отримані дані за діяльнісним компонентом засвідчили, що в більшості респондентів компоненти системи саморегуляції розвинені на високому та середньому рівнях. За результатами кореляційного аналізу зафіксовано наявність позитивних взаємозв’язків між всіма компонентами особистіс- но-професійного потенціалу. Виявлена міцність кореляційних зв’язків підтвердила припущення про те, що особистісно-професійний потенціал є цілісним системним утворенням, яке визначається розвитком когнітив- ного, мотиваційного та діяльнісного компонентів. Припущення про те, що за звичайних умов професійної діяльності особистісно-професійний потенціал сформований недостатньо, підтвердилося частково. Зроблено висновок про те, що формувальних заходів потребують такі складники особистісно-професійного потенціалу, як етична відповідальність, моти- вація досягнення успіху, емоційно-мотиваційний компонент комуніка- тивної компетентності.