ОСОБЛИВОСТІ ЕМПІРИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ЛІДЕРСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ У СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Гура, Т. В. (Журнал сучасної психології, 2020)
Істотна суспільна значущість лідерського потенціалу як психологічного феномену, що має виразно колективний його характер, і зростаюча конкуренція в умовах прискорення науково-технічного прогресу породжують певне загострення міжособистісних відносин. Розглянуті обставини позначаються на характері особистісного розвитку інженера, на формуванні його лідерського потенціалу. Тому емпіричні дослідження лідерського потенціалу являють собою важливу й актуальну проблему, розв’язання якої має сприяти істотному підвищенню якості діяльності у сфері інженерної діяльності, а отже, і функціональному й технічному, економічному та екологічному, ергономічному та естетичному рівню створюваних пристроїв і використовуваних технологій, які забезпечують ефективність діяльності цієї сфери в ринкових умовах економіки. Аналіз останніх досліджень підтверджує важливість, актуальність та істотну теоретичну та прикладну значущість діагностики лідерського потенціалу. У цьому можна впевнитись, ознайомившись з роботами науковців: П. Коестенбаума, К. Ходжкінсона, Є. Кудряшової (ціннісні аспекти лідерства); Є. Воронова, М. Гончаренка, В. Єрмакова, О. Ковальової, О. Семенова, О. Свенцицького, У. Бенніса, Е. Богардуса, С. Васильцова, О. Криштановської, Р. Міллса, X. Ортега-і-Гассета, В. Парето (особистісні аспекти лідерства в різних сферах); В. Михайличенко, О. Романовського (педагогіка лідерства); А. Книш, Н. Підбуцької, Ю. Чалої (психологічна готовність до розвитку лідерських компетентностей). Недостатньо інформації було присвячено методам діагностики та формування лідерського потенціалу в умовах технічного університету. У статті наведено визначення лідерського потенціалу, яке розглядається як можливість та готовність індивіду до ефективної лідерської поведінки. Розглянуто детально сутність особистісно-рефлексивного, пізнавально- професійного, ціннісно-мотиваційного, поведінкового або організаційно- управлінського, емоційного та комунікативного компонентів. Представлені результати емпіричного дослідження лідерського потенціалу у студентів технічного університету за допомогою спеціальних методик тестування. У статті доведено ефективність тестування після проведення формувального експерименту. Вказані основні моменти ролі організації зустрічей з лідерами- випускниками технічних ЗВО під час формування лідерських якостей. Відзначено, що з позиції педагогічного супроводу формування лідерського потенціалу студентів технічного закладу вищої освіти передбачає реалізацію доцільних методів, прийомів і засобів не тільки діагностики, але й застосування психологічного тренінгу для розкриття і активізації лідерського потенціалу в студентів під час професійної підготовки. Застосовані методики «Діагностика лідерських здібностей», «Самооцінка лідерства», психогеометричний тест, багатофакторний опитувальник лідерства виявились ефективними та статистично вірогідними для діагностики лідерського потенціалу у студентів в умовах технічного закладу вищої освіти. Запропоновані автором методи та форми тренінгових занять із формування лідерського потенціалу, а також роль зустрічей з лідерами-випускниками технічних ЗВО для впровадження в систему професійної підготовки бакалаврів та магістрантів технічних університетів під час викладання дисциплін філософського, соціологічного та психолого-педагогічного спрямування.