ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У СТРУКТУРІ ПРОФЕСІЙНИХ ЯКОСТЕЙ ФАХІВЦІВ ІЗ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН - Буряк, О. М.; Шевченко, Н. Ф. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті представлено результати теоретичного аналізу проблеми відповідальності у структурі професійних якостей фахівців із міжнародних відносин. Актуальність дослідження зумовлена потребою у відповідальних фахівцях зовнішньополітичної сфери, здатних ефективно реалізовувати дипломатичну стратегію держави, забезпечувати національні інтереси та підтримувати міжнародний імідж України в умовах глобальних викликів і геополітичної нестабільності. Показано, що професійна відповідальність відіграє ключову роль у забезпеченні ефективності професійної діяльності, зокрема у сфері міжнародних відносин. Професійна відповідальність забезпечує свідоме, якісне та етично обґрунтоване виконання посадових обов’язків, а також готовність до звітності за професійні дії перед суспільством, колективом і державою. Проаналізовано наукові підходи до структури професійної відповідальності, на основі чого зроблено висновок про її трикомпонентну будову. Представлено структурну модель професійної відповідальності фахівця міжнародних відносин: когнітивний компонент (усвідомлення особистої відповідальності у професійній діяльності); мотиваційний компонент (соціальна відповідальність, інтернальність локусу контролю); діяльнісний компонент (реалізація відповідальності у професійних діях та вчинках). Установлено, що дипломатична діяльність висуває особливі психологічні вимоги до особистості фахівця, поєднуючи високий рівень професійної компетентності з моральною зрілістю, стратегічним мисленням, емоційною стійкістю та розвиненими комунікативними навичками. Провідним чинником ефективності дипломатичної служби є такі особистісно-професійні якості, як аналітичність, тактовність, відповідальність і етична свідомість. У результаті теоретичного аналізу проблеми професійну відповідальність фахівця з міжнародних відносин визначено як інтегративну професійноважливу якість співробітника, що включає когнітивний, мотиваційний та діяльнісний компоненти, які визначаються специфікою професійної діяльності.