Актуальні проблеми підготовки педагогів і психологів у вищій школі до роботи з сім’єю - Сенько, Т.В. (Журнал сучасної психології, 2018)
У статті розглядаються проблеми, пов’язані з підготовкою фахівців вищої школи до роботи з сім’ями з позитивною і негативною психологічною атмосферою. Особливу увагу автор приділяє найбільш важливим при підготовці педагогів і психологів у вищій школі питанням: впливу психологічної атмосфери в сім’ї на розвиток і формування особистості дітей і на можливість самовдосконалення особистості батьків; ситуацій позитивної і негативної психологічної атмосфери; впливу норм і вимог, які існують в сім’ї на сформованість соціальних почуттів кожної дитини; проблемам культурного рівня сім’ї; факторів сімейної ситуації в цілому; а також характеристиці функціональних і дисфункціональних сімей. Одним з головних завдань вищої школи в цьому напрямку є, на думку автора, підготовка майбутніх фахівців до роботи з дисфункціональними сім’ями. Використання знань майбутніх педагогів і психологів на цю тему в їх професійній діяльності дозволять грамотно будувати роботу з кожною сім’єю і сприяти тому, що батьки будуть проявляти високий рівень психічного і особистісного розвитку, демонструвати широкий спектр соціальних умінь і навичок, які допоможуть їм та їхнім дітям в встановлення позитивних контактів не лише з членами своєї сім’ї, а й з оточуючими людьми в цілому.