Психологічні особливості особистості засуджених - Топоркова, І.В. (Журнал сучасної психології, 2018)
У статті проаналізовано наукові підходи щодо вивчення психологічних особливості засуджених. Зазначено, що переважна більшість вітчизняних та зарубіжних вчених досліджують злочинну поведінку людини з позицій її внутрішніх та зовнішніх детермінант. Розглянуто психологічну структуру особистості злочинця. Виявлено різні підходи до виокремлення злочинних соціально-психологічних типів: залежно від ступеня кримінальної «зараженості» особистості; за специфічними фізичними і психічними ознаками; залежно від співвідношення об’єктивних обставин і внутрішньої особистісної готовності до злочину; за психорегуляційною підставою; за змістом ціннісно-орієнтаційної спрямованості особистості тощо. Розглянуто криміногенно важливі внутрішні риси злочинців, які детермінують протиправну поведінку насильницького типу. Підкреслено, що детальне дослідження психологічних характеристик засуджених дозволяє виявляти відповідні причини вчинення ними злочину, удосконалювати виховну роботу у виправних установах, розробляти соціально-психологічні заходи щодо забезпечення профілактики рецидиву злочинів.