Особистість починається з любові - Максименко, С.Д. (Журнал сучасної психології, 2017)
Вихідні методологами генетичної психології визначають магістральні лінії дослідження психології особистості і ряд центральних питань: «Як виникає особистість?», «Якими є психологічні механізми її існування і розвитку?». Відповідь на перше питання полягає в тому, що особистість створюється, тому вона створюється, а отже вона є творінням. Це особливий феномен, який все своє життя перебуває у власному становленні. Він продовжує створювати себе, ускладнювати (або ‐ спрощувати), самореалізовуватись вдосконалюватись. Він самоіснує. І в цьому сенсі, особистість виступає власним автором. Але справжнє диво полягає в тому, що особистість є не лише автором себе як твору: вона потенційно і фактично є автором іншої, нової особистості - людської дитини. Цей абсолютно унікальний акт співтворчості двох особистостей, двох люблячих людей і є істинним початком.