ПРІОРИТЕТНІСТЬ ЗАСОБІВ КОНТРОЛЮ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ З РІЗНИМ РІВНЕМ ВОЛОДІННЯ НАВИЧКАМИ ПЛАВАННЯ - Глухов, І. Г. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
Згідно із традиційними уявленнями серед основних навичок повинне бути оволодіння студентами системою рухових умінь і навиків із плавання. З метою об’єктивізації ефективності системи навчання плавання студентів закладів вищої освіти та вивчення динаміки індивідуальних показників підготовленості вважаємо за доцільне пошук шляхів удосконалення щодо питань контролю цього процесу. Мета: встановити пріоритетність засобів контролю підготовленості в системі навчання плавання для студентів закладів вищої освіти на різних рівнях володіння навичками плавання. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення даних наукової та методичної літератури, аналіз документальних матеріалів, експертне опитування, методи математичної статистики. До експертного опитування (травень – серпень 2020 р.) було залучено 18 фахівців (середній стаж 18,6 років). Результати. Уперше розглянуто питання диференціації засобів контролю за плавальною підготовленістю студентів під час їхнього навчання у ЗВО в межах реалізації системи навчання плаванню. Встановлено можливість збільшення числа тестів (контрольних вправ) із підвищенням рівня володіння студентами навичками плавання, щодо стандартизованої частини наявні відмінності. На кожному із рівнів володіння студентами навичками плавання визначені такі пріоритетні засоби контролю: І (не вміють плавати) – «плавання з допоміжними засобами 25 м»; ІІ («тримаються на воді») – «плавання (подолання дистанції) 25 м», «плавання з допоміжними засобами 25 м», «плавання з допоміжними засобами 50 м»; ІІІ (плавають із допоміжними засобами) – «плавання (подолання дистанції) 25 м», «плавання з допоміжними засобами 25 м», «плавання з допоміжними засобами 50 м»; ІV (плавають одним зі стилів) – «плавання (подолання дистанції) 50 м», «плавання одним стилем», «плавання (подолання дистанції) 25 м»; на V (плавають різними стилями) та VІ (якісно володіють навичками плавання) рівнях – демонстрація техніки плавання різними стилями «брас», «кроль», «кроль на спині», «батерфляй».