ІСТОРИКО-ФІЛОСОФСЬКІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ШЕЙПІНГУ - Шевців, У. С.; Драпінська, Л. М. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
У статті надано історичну довідку розвитку шейпінгу в Україні. У наукових виданнях недостатньо висвітлені історико-філософські аспекти розвитку шейпінг-системи загалом та окремих шейпінг-технологій. Мета дослідження – встановити історичні аспекти розвитку шейпінгу. Методом дослідження обрано аналіз і узагальнення науково-методичної літератури та установчих документів. У статті дано визначення шейпінгу як різновиду оздоровчих видів гімнастики. Встановлено періодичність і терміни реєстрації шейпінгу у Росії та в Україні. Надано історичну довідку щодо видачі пріоритету на «Спосіб визначення режиму тренування, спрямованого на корекцію складу тіла людини – типу “шейпінг”». Розглянуто проблему підготовки фахівців із шейпінгу в Міжнародній федерації шейпінгу й у закладах освіти України. Вказано вимоги щодо знань тренера-викладача ‘інструктора) з шейпінгу. Розкрито особливості привабливості жіночої статури ‘поняття «шейпінг-модель»). Досліджено різновиди шейпінг-технологій оздоровчої спрямованості, а саме: «шейпінг-юні», «шейпінг-классік», «шейпінг для вагітних», «шейпінг- терапія». Надано зміст та обсяги навчальних програм спеціалізації «шейпінг» для магістрантів і підвищення кваліфікації інструкторів із шейпінгу. Встановлено наукові дослідження щодо шейпінгу у Російській федерації та в Україні. Досліджено розроблені в Україні шейпінг-програми для урочної форми занять школярок-старшокласниць і студенток коледжів та закладів вищої освіти III–IV рівнів акредитації. Розглянуто вимоги до інтер’єру, обладнання та інвентаря шейпінг- залів щодо організації занять як з метою спрямованої тілобудови, так і для використання занять шейпінгом з метою оздоровлення громадян у рекреаційних зонах. Шейпінг-система – це продукт високих наукових технологій. Вона захищена більш 30 патентами на винаходи в різних галузях медицини та техніки. З утворенням самостійної держави проблеми кадрового забезпечення галузі «фізична культура і спорт» щодо новітніх технологій набули в Україні стратегічного значення.