МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ГОТОВНОСТІ СПОРТСМЕНІВ ІЗ КУЛЬОВОЇ СТРІЛЬБИ ДО ПОДОЛАННЯ ЗМАГАЛЬНИХ ТРУДНОЩІВ - Дмітрієва, Н. С. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
Метою статті є презентація розробленої методики формування психологічної готовності спортсменів із кульової стрільби до подолання змагальних труднощів та особливостей її практичної реалізації. Кульова стрільба – це один із видів стрілецького спорту, спортсмени в якому змагаються у стрільбі із пневматичних, малокаліберних, великокаліберних гвинтівок і пістолетів. Однією з найважливіших умов у формуванні стрілецьких умінь і навичок є психологічна підготовка. У ній велика увага приділяється вихованню здібностей до навмисної регуляції емоційних станів, у т. ч. і під час змагань. Формування психологічної готовності спортсменів із кульової стрільби до подолання змагальних труднощів здійснюється через послідовний рух за навчальними рівнями: рівень мотивації до формування готовності до подолання змагальних труднощів, рівень теоретичного досвіду, рівень практичного досвіду. У розробленій моделі нами виділені такі структурні компоненти, як теоретичний і практичний. Теоретичний компонент містить теоретичні заняття, які проводяться один раз на тиждень. Структура кожного заняття включала три послідовні частини: вступну, спрямовану на формування навчальної мотивації спортсменів, формування умінь виділяти істотне в екстремальній ситуації і умінь визначати потрібні для подолання виявлених труднощів способи дій; основну, що включала теоретичне або практичне рішення навчальних завдань, враховуючи відому дидактичну схему навчання: ознайомлення, розучування, закріплення, вдосконалення; заключну, яка вирішувала завдання контролю і коригування процесу навчання. У цій частині здійснюються дії, спрямовані на аналіз прийнятого рішення з позицій його ефективності та раціональності, проводиться систематизація й узагальнення засвоєних знань і умінь. Практичний компонент містить практичні заняття, які були організовані на кожному тренувальному занятті у другій половині основної частини. Практичне виконання дій, спрямованих на подолання змагальних труднощів за навчальних умов, потім під час контрольних змагань сприяє формуванню спеціальних умінь і навичок.