СУЧАСНІ ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ У ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ - Поліщук, В. В.; Потужній, О. В. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Останніми роками проблема технологізації педагогічного процесу стала розглядатися як одна з найактуальніших у сфері фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності. Її вивченням як на фундаментальному, так і на прикладному рівнях займаються провідні фахівці в галузі педагогіки, дидактики та психології спорту, фізичного виховання, спортивного тренування, оздоровчої та адаптивної фізичної культури. Мета статті – аналіз сучасних інноваційних підходів до здоров’язбережувальної діяльності в умовах ВНЗ, обґрунтування та розробка концепції формування здорового способу життя студентів у процесі фізичного виховання. Методи: теоретичний аналіз і узагальнення даних із науково-методичних джерел та інформації з Інтернету. Результати. Проведено аналіз сучасних інноваційних підходів до здоров’язбережувальної діяльності в умовах вишу, підтверджено та розроблено концепцію формування здорового способу життя студентів у процесі фізичного виховання. Створено ефективну систему сприяння здоров’язбереженню особистості в умовах педагогічної освіти, яка реалізується в період навчання у ВНЗ, у професійній діяльності представників сучасної студентської молоді на основі розробленої та апробованої концептуальної моделі. Запропоновані до використання інноваційні здоров’язбережувальні технології дозволили забезпечити єдність та взаємозв’язок блоків такої моделі з метою сприяння формуванню здорового способу життя особистості студента. Висновки. Дослідження проблеми сприяння здоров’язбереження особистості в умовах вищої педагогічної освіти призвело до необхідності встановлення причинно-наслідкових зв’язків і залежностей, які проявляються у вигляді провідних тенденцій і принципів. Інноваційна педагогічна технологія здоров’язбереження особистості в педагогічній освіті спрямована на послідовний і безперервний рух взаємопов’язаних компонентів і етапів, станів педагогічного процесу та дій його учасників.