ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОГРАМИ ТЕХНІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ВОЛЕЙБОЛІСТІВ- ПОЧАТКІВЦІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ІНТЕРАКТИВНИХ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ - Вербіцький, С. Ю.; Пітин, М. П.; Римик, Р. В.; Лещак, О. М.; Цап, І. Г. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
На етапі початкової підготовки волейболістів формування програми технічної підготовки можна здійснювати за допомогою інтерактивних методів навчання за умови критичного аналізу змісту та оцінки ймовірної ефективності. Мета: охарактеризувати змістове наповнення програми технічної підготовки волейболістів-початківців із застосуванням інтерактивних методів навчання. Методи: теоретичний аналіз та узагальнення, вивчення документальних матеріалів, експертне опитування, методи математичної статистики. До опитування залучено 24 фахівці, вивчено навчальну програми для спортивних шкіл. Результати. Програма технічної підготовки волейболістів першого року навчання вказала на потребу удосконалення нижньої прямої та бокової подачі м’яча, верхньої подачі м’яча, прийому м’яча знизу обома руками та після нижніх подач, передачі м’яча двома руками згори та завислих передач м’яча в ближню зону, основ техніки прямого нападаючого удару та блокування. У межах програми технічної підготовки волейболістів-початківців із застосуванням інтерактивних методів навчання для вивчення подачі м’яча пропонуються такі інтерактивні методи: обговорення проблеми в загальному колі, розігрування ситуації, робота в малих групах та дерево рішень; передач м’яча − ротаційні (змінювані) трійки, робота в парах, мікрофон, розігрування ситуації карусель; прийому м’яча − робота в парах, робота в малих групах, обговорення проблеми в загальному колі, вирішення проблем; нападаючого удару − коло ідей, оцінювальна дискусія, робота в парах, обговорення проблеми в загальному колі, навчаючи-вчусь; блокування − два−чотири−всі разом, робота в парах, ротаційні (змінювані) трійки, робота в малих групах, вирішення проблем. Висновки. Пропонується програма технічної підготовки із реалізацією інтерактивних методів стосовно різних технічних елементів, залежно від специфіки прийому та акцентів на етапі початкової підготовки. Вправи з технічної підготовки у навчально-тренувальному процесі можуть бути інтерпретовані на основі інтерактивних методів навчання.