ФІЗИЧНА ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ ГАНДБОЛІСТІВ НА ЕТАПІ ПОПЕРЕДНЬОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Апанасенко, А. В. (Фізичне виховання та спорт, 2025)
Фізична підготовленість гандболістів є ключовим фактором їхньої ефективності в змагальній діяльності. Високий рівень загальної та спеціальної фізичної підготовленості забезпечує можливість виконання складних техніко-тактичних дій, сприяє адаптації до високих ігрових навантажень і мінімізує ризик отримання травм. Мета дослідження – визначити рівень сформованості показників загальної та спеціальної фізичної підготовленості гандболістів на етапі попередньої базової підготовки. Методи дослідження: теоретичний аналіз й узагальнення науково-методичних джерел за темою дослідження, педагогічні спостереження, тестування фізичної підготовленості, методи математичної статистики. Результати дослідження. Показники швидкості демонструють відсутність статистично значущих відмінностей між групами, що вказує на рівномірний розподіл підготовленості.Виявлено необхідність удосконалити вибухову силу нижніх кінцівок шляхом включення пліометричних вправ. Рівень сили м’язів верхніх кінцівок і плечового поясу є недостатнім, що свідчить про необхідність цілеспрямованої роботи над розвитком потужності кидків та передач.Тест Купера показав середній рівень аеробної витривалості, що вимагає корекції тренувальних програм. Визначено необхідність вдосконалити швидкісно-координаційні здібності для покращення техніки контролю м’яча. Рівень сформованості інтегрованих фізичних якостей гандболістів (загальної витривалості, моторної реакції, координації) є задовільним, проте виявлена необхідність підвищення швидкісно-силових властивостей та здатності до швидкого перемикання між руховими завданнями. Результати метання м’яча в даль свідчать про недостатній рівень розвитку сили верхніх кінцівок і плечового поясу, що потребує вдосконалення спеціальної підготовки для покращення ефективності кидків у змагальній діяльності. Виявлено, що ключовими напрямами вдосконалення фізичної підготовленості гандболістів на цьому етапі є підвищення вибухової сили, розвиток швидкісно-силових якостей, оптимізація аеробної витривалості та покращення координаційних здібностей. Висновки. Дослідження підтверджує важливість оцінки фізичної підготовленості гандболістів на етапі попередньої базової підготовки. Отримані результати можуть бути використані для корекції тренувального процесу, що дасть змогу підвищити ефективність підготовки спортсменів та їхню змагальну продуктивність.