АНАЛІЗ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КОМАНД АМАТОРСЬКОЇ ЛІГИ УКРАЇНИ З ФУТБОЛУ - Коваленко, Ю.О.; Дорошенко, І.Е. (Фізичне виховання та спорт, 2018)
На основі теоретичного аналізу встановлено, що контроль і аналіз змагальної діяльності футбольних команд дозволяє визначити шляхи удосконалення підготовки футболістів з урахуванням встановленої структури техніко-тактичної діяльності. Аналіз змісту змагальної діяльності футболістів команди аматорської ліги виявив, що всі показники ТТД, які фіксувалися протягом досліджування, виявилися нижчими, порівняно з еталонними показниками. При аналізі індивідуальних дій гравців команди-чемпіона аматорської ліги України, відповідно до їхніх ігрових амплуа, у фінальній грі виявлена тенденція до більш високих показників ефективності індивідуальних техніко-тактичних дій, ніж у суперника. Аналіз показників колективної взаємодії гравців команди-чемпіона в серії з десяти матчів показав, що вони виявилися значно нижчими порівняно з еталонними показниками. Особливо низькі показники, що впливають на результативність команди, зафіксовано в проникаючих атаках. Розроблено модельні характеристики ефективності змагальної діяльності гравців команд аматорської ліги, що дозволять вдало контролювати ТТД гравців і вносити своєчасну корекцію в дії, як окремих гравців, так команди загалом.