ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СУКУПНОСТІ ЗАСОБІВ КОНТРОЛЮ ГАНДБОЛЬНИХ КОМАНД ВИСОКОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ - Тищенко, В.О.; Бесарабова, О.В.; Гоман, В.С. (Фізичне виховання та спорт, 2018)
Актуальність теми дослідження зумовлена наявністю істотних суперечностей: між необхідністю досягнення високих результатів і недостатньо своєчасним, повним і якісним контролем змагальної діяльності спортсменів; між необхідністю реалізації комплексного контролю стану підготовленості і відсутністю обґрунтування методології комплексного контролю в процесі змагальної діяльності; між необхідністю комплексного контролю при оцінці стану спортивної підготовленості гандболістів високої кваліфікації, складності його реалізації на практиці, у зв’язку з відсутністю сучасним вимогам, відповідності технологічності спортивно-педагогічного інструментарію. Метою дослідження було розробити систему контролю гандбольних команд високої кваліфікації в річному макроциклі підготовки. У дослідженні брали участь гандболісти команд «Мотор», «ЗТР» (Запоріжжя, Україна) у віці 18-32 років. Достатній рівень обґрунтованості значної кількості тестів і контрольних вправ у гандболі, і родинних за структурою і змістом змагальної діяльності видів спорту, дав підстави запропонувати більшість з них для залучення до системи контролю гандбольних команд високої кваліфікації. Диференціація засобів і методів системи контролю гандбольних команд високої кваліфікації за значенням для реалізації в межах різних видів контролю проведена з урахуванням існуючих сучасних умов системи підготовки, науково-методичного та матеріально-технічного забезпечення.