КОМПЛЕКСНА ЕКСПРЕС-ОЦІНКА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ОРГАНІЗМУ КВАЛІФІКОВАНИХ ГАНДБОЛІСТІВ - Тищенко, Д. Г.; Піскоха, А. В. (Фізичне виховання та спорт, 2018)
Мета дослідження – апробувати в реальній практиці комплексний підхід до оцінки функціонального стану гандболістів високої кваліфікації. Практичне значення цієї проблеми стало обов’язковою умовою для її вивчення. Для досягнення цілей були використані такі методи дослідження: аналіз і узагальнення наукової та методичної літератури; тестування функціонального стану та резервних можливостей організму гандболістів за допомогою експрес-діагностики «D&K – Test». Узагальнення досліджуваних характеристик оцінювалося за допомогою середніх арифметичних величин, стандартним відхиленням. Для статистичної обробки даних ми використовували ліцензійну програму Microsoft Excel (2010). Проведено статистичний аналіз отриманих результатів, враховуючи рекомендації щодо використання таблиць Microsoft Excel для аналізу комп’ютерних даних. Учасники: шістдесят пьять гандболістів із команд ГК «Мотор», «ZTR», «ЗНТУ-ЗАС» різних ігрових амплуа. Висновки: відмічено покращення показників анаеробної метаболічної ємності (AHAMЄ), що характеризує поліпшення здатності виконувати обсяг фізичного навантаження в третій та п’ятій зонах інтенсивності, з 51 у.о. до 72 у.о. Загальна метаболічна ємність (ЗМЄ) виступає як показник, що характеризує рівень працездатності організму. Здатність виконати планувальний обсяг фізичних навантажень у гандболістів також змінився з 284 у.о. до 316 у.о. Показник ефективності використання аеробного джерела енергообеспечення м’язової діяльності (W пано), який визначає спрямованість тренувань в структурних циклах однорічного циклу підготовки, і показує економічність енергетичних субстратів, характеризує координаційні можливості, за період експерименту також змінюється. Різниця в показниках Waet та HRaet тестових груп є надійною і перебуває в діапазоні p<0,05, що показує набагато вищий ступінь енергетичної ефективності кисневих компонентів при м’язовій активності в кінці дослідження.