ОСОБЛИВОСТІ АМЕРИКАНСЬКОЇ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ - Гальченко, Л.В.; Бессарабова, О.В.; Попок, О.С. (Фізичне виховання та спорт, 2018)
На основі теоретичного аналізу літературних джерел і матеріалів спеціалізованих періодичних видань визначені особливості американської моделі розвитку фізичної культури і спорту. Проаналізовано організаційну модель управління сферою фізичної культури і спорту в США. Визначено, що для американської моделі характерна відсутність прямої підтримки спорту з бюджету і наявність великої кількості податкових пільг і кредитування, часткове або повне звільнення від сплати податкових зборів, надання субсидій і субвенцій, а також передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування різних напрямів фізкультурно-спортивної діяльності («масовий спорт», «спорт вищих досягнень» і «професійний спорт»). Значна роль у системі управління фізичною культурою і спортом відводиться громадським організаціям і спортивним конфедераціям. Зазначено, що у сфері спорту у США відбувається явне зміщення принципів управління в бік європейської моделі. Наведено, що відповідальність за підтримку «спорту для всіх» в США покладено в основному на «спортивні ради» (комісії), які діють як приватні (недержавні), неприбуткові організації та підтримують масовий спорт у різних формах. Основні функції з управління аматорським «спортом вищих досягнень» виконують різні, незалежні громадські організації (USOC, NCAA, AAU). Професійний спорт розглядається як особлива сфера бізнесу й розвивається професійними спортивними лігами, асоціаціями, спілками, а також клубами-командами.