СКАНДИНАВСЬКА ХОДЬБА ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ ДО УЧАСТІ У ЛИЖНОМУ ТУРИСТСЬКОМУ ПОХОДІ - Конох, А. П.; Маковецька, Н. В.; Конох, А. А. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
У статті обґрунтовано і висвітлено методику попередньої підготовки студентів до лижного туристського походу з використанням засобів скандинавської ходьби. Результати дослідження засвідчили, що ходьба за своєю фізіологічною дією на організм належить до ефективних циклічних вправ аеробного спрямування і може використовуватися як для збільшення обсягу рухової активності, так і для корекції чинників ризику розвитку серцево-судинних захворювань, поліпшення функції дихання і кровообігу, опорно-рухового апарату, обміну речовин. Аналіз сучасного стану фізкультурно-оздоровчої роботи в закладах вищої освіти свідчить про необхідність використовувати програмування з метою цілеспрямованого всебічного розвитку особистості студентів. Для визначення ефективності попередньої підготовки студентів до участі в лижних туристичних походах були проведені дослідження студентів закладів вищої освіти. Сукупність отриманих даних констатувального експерименту (антропометричних даних, фізіологічних, функціонального стану серцево-судинної системи, рівня здоров’я й адаптаційно-резервних можливостей організму, фізичної підготовленості, рівня мотивації) показує, що рівень розвитку і функціонування всіх досліджуваних параметрів відповідає здебільшого рівню розвитку нижче середнього, що підкреслює низьку ефективність або відсутність діючих програм. Розроблена програма попередньої підготовки студентів до участі в лижних туристичних походах передбачала плавне варіювання тренувальних ефектів скандинавської ходьби залежно від етапу програми (пізнавально-навчального, кондиційного, результативного), включаючи також ігровий стретчинг і різноманітні рухливі та спортивні ігри. Виділені найбільш важливі специфічні якості туристів-лижників, такі як: статична і силова витривалість м’язів спини, здатність проявляти задані силові напруження, координованість рухів рук. Результати педагогічного експерименту показали доцільність застосування експериментальної методики попередньої підготовки студентів до лижного туристського походу з використанням засобів скандинавської ходьби, що дозволило достовірно покращити показники функціонального стану організму (кардіо-респіраторної системи, рівня здоров’я й адаптаційно-резервних можливостей), фізичної підготовленості та психологічних установок у вигляді покращення мотивації до рухової активності. Доведено, що попередня підготовка засобами скандинавської ходьби забезпечила освоєння техніки лижного ходу і прискорила адаптацію до ходьби на лижах під час туристського лижного походу порівняно зі студентами контрольної групи. Студенти експериментальної групи витратили на проходження 93,9 км маршруту лижного туристського походу 22,30 годин, тоді як студенти контрольної групи – 28,10 год. Це менше на 5,40 год, тобто економія – один ходовий день. Результати проведеного експерименту підтверджують ефективність методики попередньої підготовки студентів до лижного туристського походу з використанням засобів скандинавської ходьби, що може бути рекомендована фахівцям, які готують групи до участі у лижних туристських походах.