ОСНОВНІ НАПРЯМИ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ КВАЛІФІКОВАНИХ СПОРТСМЕНІВ У БІГУ НА 110 М ІЗ БАР’ЄРАМИ НА ЕТАПІ ПІДГОТОВКИ ДО ВИЩИХ ДОСЯГНЕНЬ - Бобровник, В. І.; Копанайко, С. Є. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
Сучасна легка атлетика характеризується стабільним зростанням результа- тів, які ґрунтуються на вдосконаленні методики тренувань. Сьогодні най- більш цікавим, естетичним і високоорганізованим видом легкої атлетики є бар’єрний біг, який висуває високі вимоги до виховання всіх без винятку фізичних здібностей спортсменів – швидкості, сили, витривалості, гнуч- кості та спритності. Одним із перспективних підходів до визначення основних шляхів вдосконалення тренувального процесу в бігу з бар’єрами у системі багаторічної підготовки може бути напрям, пов’язаний з аналі- зом і узагальненням досвіду підготовки спортсменів високої кваліфікації до основних змагань (Ігор Олімпіад, чемпіонатів світу, Європи, України), що сприяє удосконаленню процесу формування технічної майстерності та досягненню високих спортивних результатів кваліфікованих спортсменів у бар’єрному бігу на етапі підготовки до вищих досягнень. Гарна техніка бігу з бар’єрами забезпечує рішення рухових завдань із мак- симальним використанням фізичних і технічних можливостей спортсмена при досягненні високих спортивних результатів як основного показника їх технічної підготовленості, оскільки майстерність полягає в цілеспрямова- ності, доцільності й економічності всіх виконуваних рухів, їх адекватності та точності цільовій установці [3, c. 235–239]. Враховуючи, що специфіка бігу з бар’єрами – максимальна швидкість і необхідність подолання пере- шкод певної висоти, своєрідний ритм бігу по дистанції висуває особливі вимоги до точності рухів і надійності технічної майстерності бар’єристів. Здатність ефективно та швидко долати всі бар’єри на дистанції та забез- печувати максимальну швидкість бігу – складові частини вищої техніч- ної майстерності бігунів із бар’єрами. Потрібно враховувати, що постійне покращення фізичної підготовленості та виховання необхідних фізичних якостей, формування технічної майстерності на основі вивчення основних характеристик техніки та визначення інформативних просторово-часо- вих показників зумовлюють формулювання нових завдань і розроблення основних напрямів тренувального процесу кваліфікованих спортсменів у бігу на 110 м із бар’єрами з метою вдосконалення технічної майстерності.