ТЕНДЕНЦІЇ ЗМІН У СИСТЕМАХ ОЛІМПІЙСЬКОГО ВІДБОРУ У СУЧАСНИХ СПОРТИВНИХ ЄДИНОБОРСТВАХ - Задорожна, О. Р.; Семеряк, З. С.; Кукурудзяк, І. В.; Матійчук, І. В. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Стаття присвячена аналізу особливостей актуальних систем олімпійського відбору у спортивних єдиноборствах, а також змінам у кваліфікаційних критеріях, встановлених міжнародними спортивними федераціями (МСФ) для здобуття атлетами олімпійських ліцензій для участі в Іграх ХХХІ, ХХХІІ та ХХХІІІ Олімпіад 2016, 2020, 2024 рр. у фехтуванні, дзюдо, тхеквондо, спортивній боротьбі та боксі. Встановлено, що кожна система відбору містить змагальну інформацію про кількість квот (олімпійських ліцензій) та їх належність (іменні, для Національного олімпійського комітету (НОК), для країни-господаря, спеціальні, які надає Тристороння комісія Міжнародного олімпійського комітету (МОК) тощо)), кваліфікаційні вимоги, які повинні виконати атлети або команди для здобуття права на участь в Олімпійських іграх, особливості розподілу невикористаних квот, перелік турнірів, на яких атлети можуть здобути кваліфікаційні очки або завоювати ліцензію, правила подання заявок на участь в Олімпійських іграх тощо. Виявлено такі тенденції змін у системах олімпійського відбору у спортивних єдиноборствах упродовж трьох олімпійських циклів: трансформація способів завоювання ліцензій шляхом запровадження або вилучення світового рейтингу для «прямої» кваліфікації; зменшення загальної кількості квот (в деяких випадах шляхом вилучення квот для країн-господаря та спеціальних квот від Тристоронньої комісії МОК); зрівняння кількості видів змагань для чоловіків та жінок; консолідація (об’єднання) вагових категорій та зміна їх меж в межах програм чемпіонатів світу та Олімпійських ігор; ускладнення відбору шляхом зменшення кількості квот для континентів, запровадження спеціального олімпійського рейтингу з градацією турнірів (коефіцієнти для нарахування очок), зменшення кількості кваліфікаційних турнірів; запровадження нових видів змагань (переважно шляхом введення командних змагань або розширення їх кількості для жінок). В деяких видах спортивних єдиноборств в окремих олімпійських циклах системи олімпійського відбору зазнали змін щодо його тривалості, належності ліцензій та вікових обмежень учасників.