РОЗВИТОК СИЛОВИХ ЗДІБНОСТЕЙ ПЛАВЦІВ НА ЕТАПІ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Караулова, С. І.; Омельяненко, Г. А.; Коваленко, Ю. О.; Кондратенко, В. В. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Підготовка плавців на етапі спеціалізованої базової підготовки повинна забезпечити передумови для максимальної реалізації їхніх індивідуальних можливостей на наступному етапі багаторічного спортивного шляху – етапі максимальної реалізації індивідуальних можливостей, що потребує формування стійкої мотивації до досягнення високої майстерності та створення міцного фундаменту спеціальної підготовленості. Мета дослідження – довести ефективність експериментальної програми вдосконалення силових здібностей плавців на етапі спеціалізованої базової підготовки. Об’єктом дослідження є навчально-тренувальний процес плавців на етапі спеціалізованої базової підготовки. Суб’єкт дослідження – плавці 15–16 років. Предмет дослідження становить експериментальна програма вдосконалення силових здібностей плавців на етапі спеціалізованої базової підготовки. Методи дослідження. У роботі застосовані аналіз та узагальнення літературних джерел за темою дослідження, педагогічні спостереження, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати дослідження. Дослідження проводилося протягом 2021–2022 навчального року та полягало в аналізі й узагальненні літературних джерел із питань особливостей застосування експериментальної програми вдосконалення силових здібностей плавців на етапі спеціалізованої базової підготовки. Вивчено показники та визначено вплив різних тренувальних засобів на вдосконалення силових можливостей плавців. Проведений аналіз науково-навчально-методичної літератури за темою дослідження показав, що спортсменам, які спеціалізуються на плаванні на будь-яку дистанцію, для досягнення високого ступеня розвитку силових здібностей, що їх визначають, не досить мати високий рівень окремих властивостей. Необхідно добиватися їх комплексного прояву в умовах, що характерні для конкретної змагальної діяльності. Унаслідок цього виявлено не досить розроблений напрям розвитку силових здібностей плавців. Експериментальна перевірка підтвердила, що програма вдосконалення силових здібностей плавців є ефективною, а тому це може мати вагоме значення для тренерів та спортсменів у покращенні їхніх результатів. При цьому важливо звернути увагу на те, що результати дослідження можуть залежати від різних факторів, наприклад техніки виконання вправ, частоти тренувань, індивідуальних особливостей плавців тощо. Висновки. Для підтвердження ефективності програми проведено дослідження, яке включало в себе збір даних і порівняння результатів плавців, які використовували програму, з результатами тих, хто її не використовував. Ці результати підтверджують, що програма справді допомагає плавцям у покращенні їхніх силових здібностей, є корисним інструментом для тренерів і спортсменів у їх подальшій підготовці. Також важливо приділяти увагу безпеці під час використання програми, тобто необхідно дотримуватися правильної техніки виконання вправ та контролювати навантаження, щоб уникнути можливих травм або перенапружень. Рекомендується продовжувати дослідження та перевіряти аналізовану програму на різних групах плавців, щоб забезпечити її ефективність.