ХАРАКТЕРИСТИКА УКРАЇНСЬКОГО РУКОПАШУ «СПАС» - Карякін, П. В.; Конох, А. П. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
В Україні існує велика кількість спортивних одноборств, є сучасні які виникли в останні п’ятнадцять, двадцять років почали культивуватися і мають розвиток це MMA, Бразильське джиу джитсу, Греплінг. Давно викладаються та мають популярність олімпійські одноборства Бокс, Боротьба класична, Дзюдо і східні одноборства Карате Ушу та інші. Але існує певний інформаційний вакуум навколо національних видів спорту особливо одноборств Спас, Бойовий Гопак, Козацька боротьба Хрест, Сварга тощо, з метою висвітлення, розширення інформаційного простору та подальшого розвитку таких видів одноборств ми проаналізували наявний матеріал з друкованих і інтернет джерел. У статті ми висвітлимо та проаналізуємо проблематику розвитку українського національного виду одноборств. А саме дамо характеристику українському рукопашу «Спас». Який є офіційним видом спорту в Україні та включений в класифікацію видів спорту Міністерством молоді та спорту, має сталий розвиток протягом останніх двадцяти п’яти років в Україні. Виділимо та розглянемо основні етапи розвитку і розділи в українському рукопаші «Спас». Проаналізований нами вид одноборств гармонійно об’єднує в собі фізичну, морально вольову та духовну підготовку спортсменів. Напрямки в українському рукопаші «Спас» розраховані на різні рівні підготовленості та фізичні здібності спортсменів. Зайняття в групах будуються за принципом від простого до складного, спочатку спортсмени опановують розділи які розвивають загально фізичну підготовку та спритність. А по мірі розвитку в методику зайнять українським рукопашем «Спас» закладені спеціально фізична, технічна та морально вольва підготовка яка розвиває силу, гнучкість і спеціальні якості спортсмена які необхідні для досягнення результатів в змагальному процесі. Спортсмени які опановують український рукопаш «Спас» можуть приймати участь в змаганнях в усіх розділах дотримуючись правил та вимог до змагальної діяльності. Зауважимо що в змагальній діяльності діє той самий принцип що і в тренувальному процесі від простого до складного що позитивно впливає на фізичний і психологічний стан спортсмена. Підсумуємо зміст статі зробимо висновки.