ПРОГРАМА УДОСКОНАЛЕННЯ ФІЗИЧНОЇ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ БОРЦІВ НА ЕТАПІ ПОПЕРЕДНЬОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Одинець, Т. Є.; Сизенко, О. Ю.; Семичастний, В. С.; Кулініч, В. М. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Система підготовки борців на всіх етапах навчально-тренувального процесу базується на врахуванні різних аспектів, таких як індивідуалізація підготовки, урахування ґендерних особливостей, віку, функціонального стану, характеру тренувального процесу і особливостей змагальної діяльності з метою досягнення високих спортивних результатів. Мета: розробити програму удосконалення фізичної та функціональної підготовленості борців на етапі попередньої базової підготовки. Результати. Розроблена експериментальна програма реалізовувалася упродовж підготовчого періоду тренування борців, що складався з загально-підготовчого і спеціально-підготовчого етапів по 12 тижнів кожний. Загально-підготовчий етап складався з втягуючого мезоциклу і двох базових; спеціально-підготовчий – з двох контрольно-підготовчих і одного передзмагального. На спеціально-підготовчому етапі навчально- тренувального процесу приділялася особлива увага цільовій спеціальній підготовці, яка гарантувала високий рівень готовності до ефективної участі у змаганнях. Це досягалося через включення більш спеціалізованих вправ борця греко-римського стилю, які були близькі до змагальних вправ, у навчально-тренувальний процес. Зміст занять передбачав розвиток координації, швидкісно-силових якостей та спеціальної витривалості, при цьому були враховані базові підготовчі етапи і техніко-тактичні аспекти. Висновки. Розроблена експериментальна програма для покращення фізичної та функціональної підготовки борців з фокусом на застосуванні засобів кросфіту, має перспективи у вирішенні завдань підвищення ефективності тренувального процесу на етапі попередньої базової підготовки. Застосування в програмі відновних заходів з урахуванням попереднього фізичного навантаження дозволить цільово впливати на механізми термінової та тривалої адаптації, що збільшує адаптивність організму борців та зменшує ризик перенапруження та можливості отримання травми.