ОРТОПЕДИЧНІ ІГРИ ТА НЕСТАНДАРТНЕ ОБЛАДНАННЯ В ПРОГРАМІ КОРЕКЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ СТОПИ В ДІТЕЙ 5-6 РОКІВ В УМОВАХ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО БУДИНКУ ДИТИНИ

  • В. О. Марченко
  • В. В. Дорошенко
Ключові слова: діти 5-6 років, функціональна недостатність стопи, ортопедичні ігри, нестандартне обладнання, програма корекції, спеціалізований будинок дитини

Анотація

Наведено результати аналізу науково-методичної літератури, зарубіжного досвіду профілактики й корекції функціональних порушень опорно-рухового апарату дітей старшого дошкільного віку, що свідчать про те, що особливу групу ризику патологічних змін опорно-рухового апарату складають діти 4-6 років, оскільки саме у вказаний проміжок часу розпочинається інтенсивна перебудова кістково-м’язової системи, що вимагає глибокого аналізу і впровадження комплексних корекційно- профілактичних програм вже на дошкільному етапі життя дитини безпосередньо в дошкільному навчальному закладі, де дитина перебуває практично щодня і де, отже, є можливість забезпечити своєчасність і регулярність оздоровчих впливів та пошуку підходів і таких засобів, які б дозволили ефективно проводити профілактику і корекцію патологій стоп. Розглянуто ефективність застосування ортопедичних ігор та нестандартного обладнання в програмі корекції функціональної недостатності стопи в дітей 5-6 років в умовах спеціалізованого будинку дитини. Наведено результати оцінки фізичного розвитку, стану склепінь та функціонального стану стоп дітей 5-7 років. Проаналізовано початковий рівень анатомо-функціональних характеристик стоп дітей за даними плантографії з розрахунком індексів Чижина і Штритера та подометрії з розрахунком індекса Фрідлянда, функціонального стану стоп за тестами – стрибки на одній нозі та в довжину з місця поштовхом двох ніг, «Стійка на носках» та кількість підйомів на носках за 20 секунд, проб Ромберга «п’ятково-носочна» та «Лелека». Подано порівняльну характеристику зазначених показників після застосування програми корекції функціональної недостатності стопи у дітей 5-6 років в умовах спеціалізованого будинку дитини з використанням ортопедичних ігор та нестандартного обладнання. За результатами порівняльного аналізу анатомо-функціональних характеристик стоп дітей на початку та в кінці дослідження оцінювалася ефективність застосування ортопедичних ігор та нестандартного обладнання в програмі корекції функціональної недостатності стопи у дітей 5-6 років в умовах спеціалізованого будинку дитини. Доведено, що в процесі застосування розробленої програми відзначається покращення за всіма показниками. Достовірно кращі позитивні зміни ряду досліджуваних показників у дітей основної групи після використання програми корекції функціональної недостатності стопи, які ілюструють суттєве покращення стану склепіння, зменшення сплощеності стоп та співідношення зросту і ваги, більш виражене покращення проявів всіх функціональних призначень стопи (опора, ресора, поштовх, балансування), свідчать про ефективність програми корекції із застосуванням ортопедичних ігор та нестандартного обладнання і доцільність її використання в умовах спеціалізованого будинку дитини.

Посилання

1. Ардашева О. Є. Дослідження з визначення співвідношення функціональних розладів стопи в дітей дошкільного віку з функціональними розладами та анатомічними змінами стопи. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві. 2014. № 1. С. 53–56.
2. Бичук І. О. Технологія профілактики плоскостопості дітей старшого дошкільного віку засобами фізичної культури : автореф. дис ... канд. наук з фізичного виховання і спорту : 24.00.02. Івано-Франківськ, 2011. 20 с.
3. Гозак С. В., Парац А. М., Станкевич Т. В., Єлізарова О. Т., Киселевська В. П. Особливості формування порушень опорно-рухового апарату дітей старшого дошкільного віку. ENVIRONMENT &HEALTH. № 3. 2013. С. 62–66.
4. Знатнова Е. В. Анализ проблемы профилактики и коррекции дисфункций стоп человека. Здоровье для всех : материалы III междунар. науч.-практ. конф. (Пинск, 19-20 мая 2011). Пинск : ПГУ, 2011. С. 95–97.
5. Знатнова Е. В., Барков В. А. Методика формирования свода стопы у детей старшего дошкольного возраста в домашних условиях. Мир спорта. 2014. № 4. С. 42–47.
6. Калиниченко І.О., Дяченко Ю.Л. Зміни стану постави та склепіння ступні у дітей 4-6 років із гіпермобільністю суглобів під впливом реабілітаційних заходів в умовах навчальних закладів. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. 2013. № 8. С. 26–30.
7. Кашуба В.А., Бондарь Е.М. Современные представления о профилактике и коррекции функциональных нарушений опорно-двигательного аппарата детей старшего дошкольного возраста в процессе физического воспитания. Физическое воспитание студентов. 2009. № 03. С. 20–24.
8. Мелентьева Л. М. Организация адаптивного физического воспитания, физической реабилитации в условиях дошкольного общеобразовательного учреждения корригирующего типа. Адаптивная физическая культура. 2006. № 4 (28). С. 24–28.
9. Нарскин Г. И. Профилактика и коррекция отклонений в опорно-двигательном аппарате детей дошкольного и школьного возраста. Физическая культура: воспитание, образование, тренировка. 2012. № 4. С. 30–32.
10. Новоселова Р. А., Якунина Г. В. Игры и упражнения для профилактики и укрепления опорно-двигательного аппарата дошкольников. Инструктор по физической культуре дошкольного образовательного учреждения. 2009. № 3. С. 41–47.
11. Профілактика і корекція порушень постави і плоскостопості у дітей в умовах навчального закладу: метод. рекомендації / уклад. Полька Н. С. Київ, 2011. 49 с.
Опубліковано
2019-05-23
Як цитувати
Марченко, В. О., & Дорошенко , В. В. (2019). ОРТОПЕДИЧНІ ІГРИ ТА НЕСТАНДАРТНЕ ОБЛАДНАННЯ В ПРОГРАМІ КОРЕКЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ СТОПИ В ДІТЕЙ 5-6 РОКІВ В УМОВАХ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО БУДИНКУ ДИТИНИ. Фізичне виховання та спорт, (1), 76-83. вилучено із https://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/495