ВИВЧЕННЯ ДИНАМІКИ МОТИВАЦІЇ І ПОКАЗНИКІВ ЗДОРОВ'Я В СТУДЕНТОК КОЛЕДЖУ ВПРОДОВЖ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

  • В.О. Голець
  • Г.А. Омельяненко
Ключові слова: студентки, коледж, мотивація, соматичне здоров’я, динаміка

Анотація

Під час теоретичного аналізу досліджуваної проблеми встановлено поступове зниження рівня здоров’я студентів. Особливу тривогу викликає здоров’я дівчат старшого шкільного віку, недостатній рівень якого в подальшому негативно вплине на їхню репродуктивну функцію. А досвід та численні наукові дослідження свідчать, що в більшості студентів не сформована належна мотивація до занять фізичною культурою, вони без зацікавлення ставляться до цієї важливої дисципліни. Під час дослідження вивчалася динаміка мотивації до занять фізичною культурою і спортом дівчат протягом навчання в коледжі з 2 по 4 курс, а також досліджувалися зміни показників їхнього здоров’я упродовж навчального року. Під час анкетування з’ясовували структурні компоненти ставлення дівчат до занять фізичною культурою і спортом. Досліджувалася динаміка рівня соматичного здоров’я дівчат на основі індексу маси тіла, життєвої ємності легень, динамометрії кисті, ЧСС, АТ, а також відновлення показника ЧСС після 20 присідань. Встановлено зниження рівня мотивації студенток від 2 до 4 курсу до занять фізичною культурою і спортом. Негативної динаміки показників здоров’я і його рівня в цілому не виявлено. Наприкінці навчального року кількість дівчат, які мали рівень здоров’я, нижчий за середній і низький, зменшилася, а з середнім – збільшилася.

Посилання

1. Бужикова Р. Мотиваційне та емоційне стимулювання студентів-нефілологів у процесі навчання / Р.Бужикова, Р. Бужиков // Вища освіта України. – 2004. – №4. – С. 73-76.
2. Гендин А.М. О здоровом образе жизни студентов : желаемая ситуация и реальная действительность / А.М.Гендин, М.И. Сергеев // Теория и практика физической культуры. – 2007. – № 7. – С. 15-16.
3. Мосійчук Л.В. Чинники формування у студентської молоді стійких мотивів та звички до систематичних занять фізичним вихованням / Л.В.Мосійчук, А.Б.Дзюбановський, Б.І. Мельнікович // Теорія та методика фізичного виховання. – 2009. – №2. – С. 46-47.
4. Іванько О.А. Формування у студентів мотиваційної потреби до регулярних занять фізичними вправами / О.А. Іванько. – Запоріжжя : ЗНТУ, 2001. – С. 152-155.
5. Данило С.М. Деякі аспекти стану соматичного здоров’я студентів ВНЗ з порушенням постави / С.М. Данило // Теорія та методика фізичного виховання. – 2009. – №10. – С.38.
6. Хрипко Л.В. Упровадження оздоровчо-спортивних заходів в побут студентської молоді, як фактор здорового способу життя / Л.В.Хрипко, В.А.Хаджинов, Н.Г. Чекмарьова. – Запоріжжя : ЗНТУ, 2001. – С. 82-83.
Опубліковано
2017-09-26
Як цитувати
Голець, В., & Омельяненко, Г. (2017). ВИВЧЕННЯ ДИНАМІКИ МОТИВАЦІЇ І ПОКАЗНИКІВ ЗДОРОВ’Я В СТУДЕНТОК КОЛЕДЖУ ВПРОДОВЖ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ. Фізичне виховання та спорт, (1), 18-25. вилучено із https://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/816

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають