ДІАГНОСТИКА КООРДИНАЦІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ УЧНІВ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ В ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

  • Л.І. Кузьміна
Ключові слова: координаційні здібності, діагностика, урок фізичної культури, фізичні вправи, учні молодшого шкільного віку

Анотація

Вивчено проблему виховання координаційних здібностей у фізичному вихованні як одну з найбільш значущих. Дослідження різних авторів показали, що закладений в молодшому шкільному віці добрий фундамент КС зберігається і в майбутньому. Це є важливою передумовою для більш швидкого і якісного оволодіння новими видами рухових дій в середньому і старшому віці. Проведено діагностику рівня розвитку координаційних здібностей в учнів молодшого шкільного віку. Обґрунтовано засоби, що комплексно впливають на різнобічний і цілеспрямований розвиток КС в учнів молодшого шкільного віку в процесі фізичного виховання. Експериментальним шляхом доведено, що при виборі вправ для ефективного впливу і розвитку КС необхідно дотримуватися таких критеріїв: новизна, хоча б часткова; незвичайність і зумовлені цим неординарні вимоги до координації рухів. Так, в експериментальній групі учнів були отримані достовірні відмінності в показниках рівня розвитку КС порівняно з контрольною групою у віці 8-9 років. Найбільший відносний приріст зафіксовано в показниках стійки на одній нозі, метанні м’яча на точність правою і лівою рукою відповідно, в рухливій грі-тесті «П’ятнашки», найменший – в човниковому бігу. Отримані в процесі експерименту дані, дають підстави рекомендувати запропоновану систему фізичних вправ для розвитку КС в процесі уроків фізичної культури з учнями молодшого шкільного віку.

Посилання

1. Зациорский В.М. Физические качества спортсмена: основы теории и методики воспитания / В.М. Зациорский. – М. : Советский спорт, 2009 – 200 с.
2. Зданевич А.А. Возрастная динамика и особенности координационных способностей у младших школьников / А.А. Зданевич, Л.В. Шукевич // Физическая культура и здоровье. – 2009. – №2. – С.14-20.
3. Кирченко Н.А. Развитие основных физических качеств и координационных способностей детей : практическое пособие для педагогов / Н.А. Кирченко. – Мозырь : Белый Ветер, 2014. – 150 с.
4. Лях В.И. Основные закономерности взаимосвязей показателей, характеризующих координационные способности детей и молодежи: попытка анализа в свете концепции Н.А. Бернштейна / В. И. Лях // Теория и практика физической культуры. – 1996. – № 11. – С. 21-25.
5. Лях В.И. Координационные способности: диагностика и развитие / В.И. Лях – М. : ТВТ Дивизион, 2006. – 290 с.
6. Семенова Т.А. Воспитание ловкости у детей шестого года жизни в подвижных играх / Т.А. Семенова // Физическая культура: воспитание, образование, тренировка. – М. : Научно-издательский центр. – 2007. – № 1. – С. 17-19.
7. Смотрицкий А.Л. Комплексные координационные способности: методика тестирования и оценки / А.Л. Смотрицкий. – Минск : БГУФК, 2006. – 42 с.
Опубліковано
2017-09-26
Як цитувати
Кузьміна, Л. (2017). ДІАГНОСТИКА КООРДИНАЦІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ УЧНІВ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ В ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ. Фізичне виховання та спорт, (1), 61-67. вилучено із https://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/823