ВИКОРИСТАННЯ ДИДАКТИЧНИХ ІГОР ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ЗОРОВО-ПРОСТОРОВОГО ОРІЄНТУВАННЯ В СЛАБОЗОРИХ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

  • О.В. Бессарабова
Ключові слова: слабозорі діти, гра, дидактична гра, корекційна робота

Анотація

Розглянуто проблему використання дидактичних ігор для покращення зорово-просторового орієнтування у слабозорих дітей дошкільного віку. Доведено, що часткове або глибинне порушення його функцій викликає низку відхилень у фізичному і психічному розвитку дитини. Неповнота, неточність, фрагментарність, сповільненість зорово-просторового орієнтування дітей з порушенням зору призводять до загального збіднення їх предметних уявлень, зниження рівня чуттєвого досвіду, мотиваційного боку пізнавальної діяльності. Ці недоліки, в свою чергу, зумовлюють відхилення в розвитку психічної і рухової сфери слабозорих дітей і негативно впливає на їх готовність до навчання у школі і успішність опанування навчальної програми. Розкрито зміст понять «гра» та «дидактична гра» і особливість її використання в корекційній роботі. Доведено, що обовʼязковим елементом психофізичного розвитку дитини є гра, яка виступає засобом їхнього навчання, розвитку і соціалізації. Встановлено, що відібрані ігри та ігрові завдання повинні відповідати віку і психомоторному розвитку дитини. Наведено приклад дидактичних ігор для розвитку сенсорної сфери і сенсорної діяльності, підвищення гостроти зору, дрібної моторики рук.

Посилання

1. Андрасян А.Л. Музично-дидактичні ігри як засіб активізації пізнавальної діяльності дітей дошкільного віку з вадами зору: дис. … канд.пед.наук / А.Л. Андрасян. – Одеса, 2003. – 200 с.
2. Байкіна Н.Г. Діагностіка й корекція психомоторного розвитку осіб з порушенням зору: навчальний посібник / Н.Г. Байкіна, Я.В. Крет. – Запоріжжя : ЗНУ, 2005. – 395 с.
3. Бессарабова О.В. Гра як засіб розвитку пізнавальної діяльності у слабозорих дітей: дис. … канд. Пед. Наук / О.В. Бессарабова. – Одеса, 2011. – 265 с.
4. Плаксина Л.И. Содержание медико-педагогической помощи в дошкольных учреждениях для детей с нарушением зрения: [c косоглазием и амблиопией] / Л.И. Плаксина, Л.А. Григорян. – М. : Образование, 1998. – 56 с.
5. Степкина И.А. Дидактичная игра как развитие творческих способностей младших школьников / И.А. Степкина // Начальная школа Казахстана. – 2007. – №6. – С.13-18.
Опубліковано
2016-10-25
Як цитувати
Бессарабова, О. (2016). ВИКОРИСТАННЯ ДИДАКТИЧНИХ ІГОР ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ЗОРОВО-ПРОСТОРОВОГО ОРІЄНТУВАННЯ В СЛАБОЗОРИХ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ. Фізичне виховання та спорт, (2), 83-90. вилучено із https://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/912