ВИВЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗУПИНКИ КРОВОТЕЧІ ЗА ДОПОМОГОЮ «СІЧ-ТУРНІКЕТА»

  • Н. В. Степанова Запорізький державний медичний університет
  • В. С. Скоба Запорізький державний медичний університет
  • Г. Р. Мікаєлян Запорізький державний медичний університет
  • О. Є. Прокопченко Запорізький державний медичний університет
  • О. І. Потоцька Запорізький державний медичний університет
Ключові слова: ефективність зупинки кровотечі, «СІЧ-Турнікет», наслідки використання згідно протоколу, фізіологічні показники

Анотація

Статтю присвячено вивченню ефективності зупинки кровотечі за допомогою «CІЧ-Турнікета», який у 90 % випадків надає можливість уникнути тяжких наслідків крововтрати при ураженні кінцівок. Постає питання: «Чи дійсно є доцільним накладання турнікета на 2 години, з 2-3 обертами закрутки турнікета (згідно протоколу), та які зміни будуть виникати в кінцівці нижче турнікета та в організмі в цілому?» Тестування проводились на добровольці при різній кількості обертів закрутки турнікета на певні проміжки часу з контролем суб’єктивних та об’єктивних даних фізіологічними методами обстеження. Отримані результати свідчать про доцільність використання «CІЧ-Турнікета» для зупинки кровотечі, але ж при 3 обертах закрутки турнікета спостерігаються зачні негативні наслідки для травмованої кінцівки і організму загалом. Достатньо проводити 1,5-2 оберти закрутки турнікета для повного припинення кровотечі, але визначення максимально можливого часу фіксації турнікета вимагає поглибленого дослідження і уточнення, що й буде метою подальшої наукової роботи.

Посилання

1. Березан С., Ротчук С. Тактична медицина для підрозділів спеціального призначення. Київ: 2016. 146 с.
2. Домедична допомога. Травма (алгоритм та маніпуляції): методичний посібник. Кирилюк В. О. та ін. Київ. 2017. 84 с.
3. Пінчук О. Л., Пінчук В. М., Навч. програма «Військовий медик на полі бою (Combat Medicine)». Київ: Україна, 2015. 259 с.
4. Харрисон Т. Р. Внутренние болезни. Москва: «МЕДИЦИНА» 1997. 3430 с.
5. Tactical Combat Casualty Care Guidelines. URL: https://www.itstactical.com/medcom/tcccmedcom/2014-tccc-tactical-combat-casualty-care-guidelines.
Опубліковано
2018-07-03
Як цитувати
Степанова, Н. В., Скоба, В. С., Мікаєлян, Г. Р., Прокопченко, О. Є., & Потоцька, О. І. (2018). ВИВЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗУПИНКИ КРОВОТЕЧІ ЗА ДОПОМОГОЮ «СІЧ-ТУРНІКЕТА». Acta Biologica Ukrainica, (1), 70-75. https://doi.org/10.26661/2410-0943-2018-1-10