Елементний склад плодів Lycopersicon esculentum Mill. за впливу технології вирощування з використанням органо-мінерального добрива «SMART» композит Марцінишин®
Анотація
Мінеральні речовини, які містяться в овочах, виконують важливі функції в організмі людини: забезпечують білковий, вуглеводневий, жировий, водний і мінеральний метаболізм; є компонентами вітамінів, ферментів та білків; регулюють фізіологічні процеси рослинного організму. Метою дослідження було здійснення аналізу елементного складу плодів томатів за технології вирощування культури з використанням органо-мінерального добрива. Матеріалами для дослідження слугували італійський гібрид першого покоління Талент помідора їстівного (Lycopersicon esculentum Mill.) та органо-мінеральне добриво «SMART» композит Марцінишин®. Дослідження виконувалися у ґрунтово-кліматичних умовах Західного Лісостепу України впродовж 2019–2021 рр. за допомогою спектрофотометричного, титрометричного та атомно-абсорбційного методів. Аналіз агрохімічних показників лучно-чорноземного середньосуглинкового на лесоподібних суглинках ґрунту дослідних ділянок вказує на його придатність для вирощування помідора їстівного. У результаті досліджень у плодах помідора їстівного виявлено макро- (Нітроген, Кальцій, Магній, Калій, Фосфор) та мікроелементи (Ферум, Цинк, Купрум, Манган, Бор). Застосування органо-мінерального добрива в технології вирощування Lycopersicon esculentum Mill. F1 Талент сприяло накопиченню у плодах Нітрогену, Кальцію, Калію, Фосфору, Цинку та Мангану. Їх кількість збільшилася на 68,5%, 12,6%, 28,3%, 85,2%, 25,8% та 56,2% відповідно порівняно з контролем, а кількість Феруму зменшилася на 10,3%. За вмістом Купруму та Бору плоди контрольного й дослідного варіантів істотно не відрізнялися між собою. Кількість мікроелементів не перевищувала гранично допустимі концентрації, перебувала в межах норми, вони не проявляли властивості важких металів. За величиною коефіцієнта біологічного накопичення помідор їстівний належить до концентратора Нітрогену, Фосфору, Калію та Купруму, деконцентратора Феруму, Цинку та Мангану. За умови впливу органо-мінерального добрива зростає лежкість плодів у післязбиральний період.
Посилання
(2) Санін, Ю.В.; Санін, В.А.; Санін, О.Ю. Особливості позакореневого підживлення с/г культур мікроелементами. Агроном 2016. Available from: https://www.agronom.com.ua/osoblyvostipozakor enevogopidzhyvlennya-s-g-kultur-mikroelementamy/.
(3) Колупаєв, Ю.А.; Акініна, Г.Є. Вплив Са2+ на компоненти системи антиоксидантного захисту в колеоптелях пшениці за умов теплового стресу. Живлення рослин: теорія і практика: збірник наукових праць, присвячений 100-річчю від дня народження академіка АН УРСР та ВАСГНІЛ П.А. Власюка; Логос, Київ, 2005, с. 71–81.
(4) Гументик, М.Я.; Гончарук, Г.С.; Гументик, В.М. Продуктивність біомаси міскантусу залежно від густоти садіння ризомів в умовах Лісостепу України. Таврійський науковий вісник 2020, 16 (1), 64–70. DOI: 10.32851/2226-0099.2020.116.1.4.
(5) Fernández-Ruiz, V.; Olives, A.I.; Cámara, M.; De Cortes Sánchez-Mata, M.; Esperanza Torija, M. Mineral and Trace Elements Content in 30 Accessions of Tomato Fruits (Solanum lycopersicum L.,) and Wild Relatives (Solanum pimpinellifolium L., Solanum cheesmaniae L. Riley, and Solanum habrochaites S. Knapp & D.M. Spooner). Biological Trace Element Research 2011, 141, 329–339.
(6) Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку овочівництва на період до 2025 року: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2020 р. № 1333-р. Верховна Рада України: законодавство України 2020. Available from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1333-2020-%D1%80#Text.
(7) Завадська О.В.; Пархомук Я.Р. Якість плодів помідора залежно від сорту та ступеня стиглості. Modern Scientific Researches. Agriculture 2019, 9 (1), 88–91. DOI: 10.30889/2523-4692.2019-09-01-017.
(8) Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Міністерство аграрної політики та продовольства України: вебсайт 2021. Available from: https://minagro.gov.ua/filestorage/ reyestr-sortiv-roslin.
(9) Дзендзель, А.Ю.; Пида, С.В. Вплив рекультиванту композиційного Trevitan™ на продуктивність та якісний склад плодів помідора їстівного (Lycopersicon esculentum Mill.). Екологічні науки 2022, 4 (43), 107–112. DOI: https://doi.org/10.32846/2306-9716/2022.eco.4-43.17.
(10) Xin, Xu; Jinhang, Wang; Huihui, Wu; Qianhui, Yuan; Jiahui, Wang; Jun, Cui; Aijun, Lin. Effects of selenium fertilizer application and tomato varieties on tomato fruit quality: A meta-analysis. Scientia Horticulturae 2022, 304, 111242. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2022.111242.
(11) Yuechen, Yan; Weihui, Xu; Yunlong, Hu; Renmao, Tian; Zhigang, Wang. Bacillus velezensis YYC promotes tomato growt hand induces resistance against bacterial wilt. Biological Control 2022, 172, 104977. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biocontrol.2022.104977.
(12) Cruz-Carrión, Á.; Calan, L.; Ruizde Azua, Ma.J.; Mena, P.; Del Rio, D.; Suárez, M.; Arola-Arnal, A. (Poly)phenolic composition of tomatoes from different growing locations and their absorption in rats: A comparative study. Food Chemistry 2022, 388, 132984. DOI: https://doi.org/10.1016/j. foodchem.2022.132984.
(13) Сич, З.Д.; Сич, І.М. Гармонія овочевої краси та користі; Арістей, Київ, 2005; 192 с.
(14) Талент F1 насіння помідора детермінантного (Esasem). Супермаркет насіння: вебсайт 2022. Available from: https://semena.cc/uk/5405-talent-f1-semena-tomata-det-esasem.html.
(15) Про затвердження зразків заявок, що подаються суб’єктами господарювання на випробування та державну реєстрацію пестицидів та агрохімікатів: Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 25 березня 2008 р. № 149. Верховна Рада України: законодавство України 2008. Available from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0389-08#Text.
(16) Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи. Технічні умови ТУ У 20Л- 2292002437-003:2016 «Концентрована органічна добавка в надмалих масштабах з функцією тунелювання і самоорганізації “SMART” композит Марцінишин®» від 22 лютого 2016 р. № 05.03.02-07/4931.
(17) Технічні умови ТУ У 20.1-2292002437-003:2016 «Концентрована органічна добавка в надмалих масштабах з функцією тунелювання і самоорганізації “SMART” композит Марцінишин®».
(18) Радов, А.С.; Пустовой, И.В.; Корольков, А.В. Практикум по агрохимии: учебное пособие для высших сельскохозяйственных заведений; Агропромиздат, Москва, 1985; 312 с.
(19) Методи аналізів ґрунтів і рослин: методичний посібник; ред. Булигін, С.Ю. та ін.; Харків, 1999; 157 с.
(20) Перельман, А.И. Геохимия; Высшая школа, Москва, 1989; 582 с.
(21) Мельниченко, О.П.; Якименко, І.Л., Шевченко, Р.Л. Статистична обробка експериментальних даних: навчальний посібник; Біла Церква, 2006; 34 с. (22) Скрильник, Є.В. Вплив органо-мінеральних добрив на агрохімічні та фізико-хімічні показники чорнозему типового. Вісник Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва. Серія «Ґрунтознавство, агрохімія, землеробство, лісове господарство» 2009, 1, 137–141.
(23) Шувар, І.А.; Гнидюк, В.С.; Сендецький, В.М. Поліпшення родючості ґрунтів застосуванням органічних добрив і комплексних гумінових препаратів, виготовлених за новітніми технологіями. Посібник українського хлібороба 2016, 1, 195–201.
(24) Кисель, В.И. Биологическое земледелие в Украине: проблемы и перспективы; Штрих, Харьков, 2000; 162 с.
(25) Ушкаренко, В.О.; Минкін, М.В.; Берднікова, О.Г. Формування продуктивності гібридного томата СХД-277 залежно від мінерального живлення в умовах зрошення півдня України. Таврійський науковий вісник 2018, 100 (2), 105–111.
(26) Ávila-Juárez, L.; Torres-Pacheco, I.; Ocampo-Velázquez, R.V.; Feregrino-Pérez, A.A.; Cruz Hernández, A.; Guevara-González, R.G. Integrating plant nutrients and elicitors for production of secondary metabolites, sustainable crop production and human health: A review. International Journal of Agriculture &Biology 2017, 19, 391–402. DOI: 10.17957/IJAB/15.0297.
(27) El-Badawy, H.E.M. Effect of chitosan and calcium chloride spraying on fruits quality of Florida prince. Agric. Biol. Sci. 2012, 8, 272–281.
(28) Лихочвор, В.В.; Демчишин, А.М. Роль кальция и магния при интенсивном земледелии. Пропозиція 2016, 1. Available from: https://propozitsiya.com/rol-kalciya-i-magniya-pri-intensivnom-zemledelii.
(29) Валько, М.І.; Стоянова, О.В.; Короленко, В.А.; Валько, П.М.; Ільюшенков, І.В. Розроблення блок- схеми виробництва томатного кетчупу на основі концентрованих томатопродуктів. Вісник Херсонського національного технічного університету 2018, 1(64), 103–108.
(30) Дзендзель, А.Ю.; Пида, С.В. Регуляція морфогенезу рослин помідора їстівного (Lycopersicon esculentum Mill.) органо-мінеральним добривом «Smart» композит Марцінишин. Věda a perspektivy 2022, 7 (14), 305–316. DOI: https://doi.org/10.52058/2695-1592-2022-7(14)-305-316.
(31) Шиморова, Ю.Є.; Кисличенко, В.С.; Кузнєцова, В.Ю. Мінеральний склад коренеплодів та плодів пастернаку посівного (Pastinaca sativa L.). Медична та клінічна хімія 2017, 19 (2), 101–104. DOI: 10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i2.7976.
(32) Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах»: Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 р. № 368. Верховна Рада України: законодавство України 2013. Available from: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0774-13#Text.2013.