METHODOLOGICAL APPROACHES TO THE STUDY OF PROFESSIONAL TRAINING OF FUTURE SPECIALISTS IN HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS

  • V. H. Burak Kherson State University
Keywords: professional training, higher educational establishment, methodological approach, future specialists, hotel and restaurant business

Abstract

The article provides structural and systematic analysis of methodological approaches to the study of professional training of future specialists in service sector. It is argued that professional training of future hotel and restaurant professionals involves taking into account a set of methodological approaches to educational process organization in higher educational establishments, namely: individual-personal, activity-professional, practice-oriented, technological and cultural. It was discovered that individual-personal approach takes advantage of applicant’s individual psychological characteristics, people’s connections in general activities, promotes implementation of individual educational trajectory including students’ active independent work, further professional self-determination and personal self-realization. Activityprofessional approach is identified with effectiveness of educational process, inclusion in active, socially and personally significant educational-cognitiveresearch activities to get knowledge, skills, form competencies in the service sector, be able and willing to solve special and practical problems. Practicaloriented approach provides integration of theoretical and practical components through a combination of studying in higher educational establishment and practical work in real environment of hotel and restaurant business, obtaining appropriate practical and social skills, solving professionally important tasks. Technological approach is associated with implementation of modeling, design and construction of solutions to situations and problems in educational and future professional activities; acceleration of automation and computerization of production and management processes in the field of hospitality, use of information technical systems. Culturological approach is organization of educational process based oncultural creativity using the achievements of national and world cultures, aimed at forming integral competence of a learner as a cultural entity capable of personal development.

References

1. Антонова О.Є. Практико-орієнтований підхід у формуванні професійної майстерності майбутнього вчителя. Теорія і практика професійної майстерності в умовах цілежиттєвого навчання : монографія / за ред. О.А. Дубасенюк. Житомир : Вид-во Рута, 2016. С. 262–285.
2. Безкоровайна Л. Концепція професійної підготовки майбутніх фахівців з туризмознавства у вищих навчальних закладах. Освітологічний дискурс. 2017. № 1–2 (16–17). С. 67–78.
3. Бурак В.Г. Досвід професійної підготовки фахівців готельно-ресторанного господарства в закладах вищої освіти. Інноваційна педагогіка. 2020. № 29. Т. 1. С. 88–92.
4. Васюк О.В., Виговська С.В. Методологічні підходи до професійної підготовки соціальних педагогів в системі вищої освіти України. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Педагогіка, психологія, філософія. 2014. № 199(1). С. 30–67.
5. Гарага А.В. Модель підготовки майбутніх фахівців сфери обслуговування. Економічний вісник університету. 2020. Вип. № 44. С. 50–56.
6. Івасів Н. Ефективність моделі професійної іншомовної підготовки майбутніх фахівців з туризмознавства. Молодь і ринок. 2018. № 1(156). С. 118–124.
7. Казьмерчук А.В. Формування професійної культури майбутніх менеджерів туризму в позааудиторній діяльності вищого навчального закладу : дис. … канд. пед. наук. Житомир, 2017. 296 с.
8. Короткова Л.І. Методологічні підходи до професійної підготовки майбутніх фахівців сфери послуг в умовах освітньо-виробничого кластера. Науковий вісник Мелітопольського державного педагогічного університету. 2016. № 2(17). С. 126–130.
9. Люта Д.А. Методологічні підходи у формуванні готовності майбутніх фахівців з туризмознавства до професійної діяльності. Молодий вчений. 2018. № 4.2 (56.2). С. 138–141.
10. Огуй С.В. Методологічні основи формування організаційно-методичної компетентності майбутніх фахівців сфери обслуговування. Вісник КрНУ імені Михайла Остроградського. 2019. Вип. 3(116). С. 58–63.
11. Піцул К.С. Науково-методологічні підходи до професійної підготовки майбутніх фахівців з готельної і ресторанної справи. Проблеми та перспективи розвитку освіти : матеріали ІІ міжнар. наук.- практ. конф. (Київ, 25-26 березня 2016). Київ, 2016. С. 101–103.
12. Повідайчик О.С., Попик М.М. Методологічні підходи до підготовки майбутніх фахівців готельно-ресторанного бізнесу у вищій школі. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: «Педагогіка. Соціальна робота». 2020. Вип. 1(46). С. 106–110.
13. Стеблюк С. Методологічні підходи в моделі формування професійної компетентності майбутніх фахівців з підприємництва, торгівлі та біржової діяльності. Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. 2020. № 17(2). С. 322–333.
14. Тлумачний словник української мови: близько 7000 слів / за ред. Д. Г. Гринчишина. Київ : Освіта, 1999. 302 с.
15. Філософсько-енциклопедичний словник / за заг. ред. В.І. Шинкаренка. Київ : Абрис, 2002. 742 с.
16. Burak V. Training of future specialists in hotel and restaurant industry in higher educational establishments in the conditions of distance learning. ScienceRise: Pedagogical Education. 2020. № 6(39). Р. 16–20.
Published
2021-04-29
How to Cite
Burak, V. H. (2021). METHODOLOGICAL APPROACHES TO THE STUDY OF PROFESSIONAL TRAINING OF FUTURE SPECIALISTS IN HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS. Pedagogical Sciences: Theory and Practice , 2(3), 13-20. https://doi.org/10.26661/2522-4360-2020-3-2-02
Section
SECTION VI. THEORY AND METHODOLOGY OF VOCATIONAL EDUCATION