ПСИХОЕМОЦІЙНЕ ВИГОРАННЯ ВИКЛАДАЧА ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ

Ключові слова: стрес, викладач, педагог, професійне вигорання, емоційне виснаження

Анотація

Стаття розкриває суть поняття «професійне вигорання» як стресової реакції, що виникає в результаті тривалого професійного стресу середньої інтенсивності. Психоемоційне вигорання є, можливо, одним із найпоширеніших синдромів, що розвивається на тлі неперервного впливу на людину стресових ситуацій і призводить до інтелектуальної, душевної і фізичної перевтоми та виснаження. У статті визначено, що педагогічна діяльність викладача закладу вищої освіти призводить до виникнення синдрому «професійного вигорання» у більшості людей цієї професії. Доведено, що педагоги працюють у доволі неспокійній, емоційно напруженій атмосфері, що вимагає постійної уваги і контролю за взаємодією у системі «викладач − студент». За таких умов стрес спричиняється безліччю стресогенів, які безперервно накопичуються в різних сферах життєдіяльності. З’ясовано, що суттєвим стресогенним фактором є психологічні й фізичні перевантаження педагогічних працівників, які спричиняють виникнення так званого синдрому «професійного вигорання» – виснаження моральних і фізичних сил, що неминуче позначається як на ефективності професійної діяльності, загальному стані здоров’я, психічному самопочутті, так і на стосунках у сім'ї та побуті. Визначена мета дослідження психоемоційного стану викладачів закладу вищої освіти. В експерименті брали участь 59 педагогів різного віку і стажу роботи. Виявлено, що у більшості викладачів закладу вищої освіти спостерігається високий рівень емоційного виснаження, високий рівень редукції особистих досягнень та середній рівень деперсоналізації. Проаналізовано педагогічний стаж роботи педагогів, найбільш «небезпечним» у діяльності викладача є період 11−15 років, коли симптоми професійного вигорання спостерігаються найчастіше. Виявлено, що синдром емоційного вигорання настає на тлі фізичного і психічного виснаження викладача. Тому запобігти такому захворюванню допоможуть профілактичні заходи, спрямовані на зміцнення здоров’я. Зроблено висновок про те, що викладачі з високим рівнем «емоційного вигорання» потребують психотерапевтичних заходів для подолання та профілактики емоційного вигорання від психолога, адже це є необхідним для удосконалення їхньої професійної діяльності.

Посилання

1. Барабой В.А., Резніков О.Г. Фізіологія, біохімія і психологія стресу : монографія. Київ : Інтерсервіс, 2013. 314 с.
2. Бутузова Л.П., Ничипорчук Т.О. Особливості емоційного вигорання соціальних педагогів. Прикладні аспекти психічного та особистісного розвитку у дослідженнях молодих науковців. 2017. С. 87–92.
3. Киселиця О.М., Богданюк А.М., Гуліна Л.В., Свекла Р.М. Прогнозування та запобігання синдрому професійного вигорання і хронічної втоми учителів фізичної культури. Молодий вчений. 2018. № 3.3 (55.3). С. 89–92.
4. Колтунович Т.А. Психологічні умови корекції професійного вигорання у вихователів дитячих навчальних закладів : дис…. канд. псих. наук : 19.00.07. Івано-Франківськ, 2016. 352 с.
5. Maslach C., Jachson S. E. The measurement of experienced burnout. Journal of Occupational Behaviour. 1981. N 2. P. 99–113.
6. Мірошниченко О.А. Профілактика «синдрому» професійного вигорання у працюючих в екстремальних умовах : навч. посіб. Житомир : Вид-во ЖДУ ім. І.Франка, 2013. 155 с.
7. Сіроха Л.В. Психологічні особливості емоційного вигорання у вчителів початкової школи. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2018. № 3(1). С. 201–205.
8. Трошин В.Д. Стресс и стрессогенные расстройства: диагностика, лечение, профилактика : научное издание. Москва : МИА, 2007. 784 с.
9. Водопьянова Н.Е., Старченкова Е.С. Синдром выгорания. Диагностика и профилактика : практ. пособие. Москва: Юрайт, 2017. 343 с.
10. Зливков В.Л., Лукомська С.О., Федан О.В. Психодіагностика особистості у кризових життєвих ситуаціях : навч. посіб. Київ : Педагогічна думка, 2016. 219 с.
Опубліковано
2021-11-12
Як цитувати
Ляшевич, А. М., & Лупаїна, І. С. (2021). ПСИХОЕМОЦІЙНЕ ВИГОРАННЯ ВИКЛАДАЧА ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 170-175. https://doi.org/10.26661/2522-4360-2021-2-27
Розділ
РОЗДІЛ V. СОЦІАЛЬНА ПЕДАГОГІКА