ДИДАКТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКІВ З ІНФОРМАТИКИ 80-Х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ

Ключові слова: інформатика, шкільні підручники з інформатики, інформатична освіта, зміст, учитель інформатики, навчальна література.

Анотація

Незважаючи на зміни в освіті та суспільстві, підручник залишається одним із найважливіших засобів навчання. Шкільний підручник з інформатики має майже тридцятисемирічну історію свого розвитку, протягом якого зазнавав суттєвих змін у змісті та структурі. Аналіз наукових праць із шкільного підручникотворення засвідчив, що проблема створення підручників з інформатики в 80-х роках XX століття залишилися поза увагою вчених. Тому в статті подано результати дослідження дидактичних та методичних особливостей шкільних підручників з інформатики 80-х років XX століття. За допомогою структурного аналізу з’ясовано структуру підручників, проаналізовано навчальний текст, блоки контролю, засвоєння знань, практичне засвоєння, ілюстративний матеріал. У ході дослідження проаналізовано підручники, які були впроваджені в українські школи в період з 1985 р. до кінця 80-х рр. ХХ ст. Описано хронологію створення пробних підручників з інформатики для школи. Наведено орієнтовні навчальні програми з курсу «Основи електронно-обчислювальної техніки», що дозволило автору виявити динаміку змін у змісті. Досліджено тенденції при створенні навчальної літератури з інформатики. Виявлено, що з появою електронно-обчислювальних машин у закладах освіти та їх упровадження в навчальний процес було розроблено варіанти навчальних програм машинного та безмашинного курсу інформатики. Також було виявлено, що спільними ознаками у підручниках є орієнтування на програмування та алгоритмізацію, дотримання вимог навчальної програми. Відмінними ознаками є виклад матеріалу, ілюстративний матеріал, послідовність вивчення тем, апарат орієнтування. Загальною тенденцією у створенні навчальної літератури з інформатики у 1980-х роках ХХ ст. було спрямування на вивчення алгоритмізації та програмування, а блоки контролю та перевірки були націлені на практичне вирішення задач із математики та фізики за допомогою алгоритмів.

Посилання

1. Беспалько В.П. Теория учебника: Дидактический аспект. Москва : Педагогика, 1988. 160 с.
2. Ершов А.П., Монахов В.М. Основы информатики и вычислительной техники : проб. учеб. пособие для сред. учеб. заведений. Ч. 1. Москва : Просвещение, 1985. 96 с.
3. Ершов А.П., Монахов В.М. Основы информатики и вычислительной техники : проб. учеб. пособие для сред. учеб. заведений Ч. 2. Москва : Просвещение, 1986. 149 с.
4. Каймин В.А. Основы информатики и вычислительной техники. Пробный учебник для 10-11 классов. Москва : Просвещение, 1989. 272 с.
5. Концептуальные основи обучения и воспитания информатике в школе. URL: http://surl.li/bztgi (дата звернення: 05.01.2022).
6. Рекомендации по преподаванию курса «Основы информатики и вычислительной техники». Информатика и образование. 1986. № 1. 128 с. URL: http://surl.li/bzzah (дата звернення: 10.05.2022).
7. Программа курса «Основы информатики и вычислительной техники». Математика в школе. 1986. № 3. С. 49–53.
8. Саган О.В. Методика навчання інформатики в початкових класах: навчально-методичний посібник, друге видання. Херсон : Борисфен-про, 2020. С. 14–15.
Опубліковано
2022-08-15
Як цитувати
Журавель, М. В. (2022). ДИДАКТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКІВ З ІНФОРМАТИКИ 80-Х РОКІВ ХХ СТОЛІТТЯ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 13-18. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-2-02
Розділ
РОЗДІЛ I. ЗАГАЛЬНА ПЕДАГОГІКА ТА ІСТОРІЯ ПЕДАГОГІКИ