ІНШОМОВНА ПІДГОТОВКА СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ЗМІСТІ ДИСЦИПЛІНИ «ЛІНГВОКРАЇНОЗНАВСТВО»

Ключові слова: лінгвокраїнознавство, іншомовна підготовка, лінгвістичний компонент, автентичний компонент, практичний компонент, іншомовна комунікативна компетентність.

Анотація

Статтю присвячено актуальній проблемі іншомовної підготовки студентів педагогічних спеціальностей у змісті дисципліни «Лінгвокраїнознавство». Автор робить спробу розкрити поняття лінгвокраїнознавства як наукової галузі та його роль у формуванні іншомовної комунікативної компетентності студентів. Досліджено основні підходи науковців до визначення змісту дефініції «лінгвокраїнознавство». Автором акцентовано увагу на обґрунтуванні ефективності змісту дисципліни лінгвокраїнознавства у процесі здійснення іншомовної підготовки студентів. Впродовж вивчення та дослідження наукової проблеми у статті запропоновано авторський варіант виокремлення з подальшим аналізом ключових компонентів лінгвокраїнознавства, зокрема: лінгвістичний, автентичний та практичний компоненти, що і є науковою новизною дослідження. Таким чином, автором подано детальну характеристику запропонованих компонентів лінгвокраїнознавства, що доводить суміжність лінгвокраїнознавства з іншими практичними курсами іноземної мови, у досягненні основної мети, а саме формування іншомовної комунікативної компетентності в межах здійснення іншомовної підготовки студентів. У науковій статті здійснено детальний аналіз змісту робочої навчальної програми дисципліни з цього курсу з наведенням конкретних прикладів тематичного характеру, що забезпечують засвоєння студентами кожного ключового компонента. Практичну значущість нашого дослідження представлено у таблиці 1 «Аналіз ключових компонентів у змісті дисципліни «Лінгвокраїнознавство». Таким чином, лінгвістичний компонент презентує мовний аспект лінгвокраїнознавства, автентичний компонент охоплює культурну спадщину країни, мова якої вивчається, а практичний забезпечує вивищення лексичного мінімуму студентів, які задіяні у вивченні курсу «Лінгвокраїнознавство». У висновках автором виокремлено основні функції лінгвокраїнознавства як окремої дисципліни та окреслено їх роль у здійсненні іншомовної підготовки студентів.

Посилання

1. Ажнюк Б.М. Українська мова : енциклопедія. Київ. 2000. С. 314.
2. Гапонів А.Б., Возна М.О. Лінгвокраїнознавство. Англомовні країни. Вінниця, 2005. 464 с.
3. «Лінгвокраїнознавство»: робоча програма навчальної дисципліни для студентів спеціальності 013 «Початкова освіта» першого (бакалаврського) освітнього рівня. Київський університет імені Бориса Грінченка. 2021.
4. Терлецька Л.М. Іншомовна підготовка майбутнього педагога як чинник підвищення його конкурентоспроможності. Інноваційна педагогіка. 2021. № 36. С. 199–203. DOI: https://doi. org/10.32843/ 2663-6085/2021/36.41.
Опубліковано
2022-08-16
Як цитувати
Ситник, О. І. (2022). ІНШОМОВНА ПІДГОТОВКА СТУДЕНТІВ ПЕДАГОГІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ЗМІСТІ ДИСЦИПЛІНИ «ЛІНГВОКРАЇНОЗНАВСТВО». Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 161-165. https://doi.org/10.26661/2786-5622-2022-2-24
Розділ
РОЗДІЛ VII. ПЕДАГОГІКА ВИЩОЇ ШКОЛИ