КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ОЗНАК МОРАЛЬНОЇ ВИХОВАНОСТІ В ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ТА ЯПОНСЬКІЙ КУЛЬТУРАХ

  • А.В. Гусарова
  • М.В. Нечепоренко
Ключові слова: моральна вихованість, мораль, моральні якості, добродії, моральна особистість, ввічливість

Анотація

Стаття присвячена виявленню ознак моральної вихованості особистості, що існують у японській культурі. У зв’язку з цим розглядаються особливості поведінки японців, визначаються передумови формування особливого національного характеру японців. Окрім цього, порівнюються ознаки моральної вихованості в європейській та японській культурах, виявляються основні розбіжності. У статті розглядається розподіл японцями соціуму з огляду на міжособистісні стосунки на своїх та чужих, так зване уті та сото, у зв’язку з притаманними цій нації особливостями поведінки. Аналізується складна система побудови ввічливого мовлення в японській мові (японською 敬語 keigo), що має трирівневу структуру, як показника надзвичайної ввічливості японців.

Посилання

1. Джуринский А.Н. Чему и как учат школьников в Японии / А.Н. Джуринский. — М. : Рос. пед.агенство, 1997. – 84 с.
2. Пронников В.А. Японцы (этнопсихологические очерки) / В.А. Пронников, И.Д. Ладанов. - М. : Изд-во «ВиМ», 1996. - 400 с.
3. Самозванцев А. М. Мифология Востока / А.М. Самозванцев. — М. : Алетейа, 2000. — 348 с.
4. Хосокава К. Японцы: любовь к гармонии [Електронний ресурс] / К. Хосокава. – Режим доступу: http://www.lerelin.ru/2013/07/06/japonci-lubov-k-garmoni/. – Назва з екрану. – Дата звернення 18.09.2015.
5. Denshi Jisho – Online Japanese Dictionary, viewed 18 September 2015,
Опубліковано
2023-06-08
Як цитувати
Гусарова, А., & Нечепоренко, М. (2023). КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ОЗНАК МОРАЛЬНОЇ ВИХОВАНОСТІ В ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ТА ЯПОНСЬКІЙ КУЛЬТУРАХ. Педагогічні науки: теорія та практика, (2), 29-36. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/pedagogics/article/view/3246
Розділ
РОЗДІЛ II. ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИКА НАВЧАННЯ (З ГАЛУЗЕЙ ЗНАНЬ)