ЗНАЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СФЕРИ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
Анотація
У цій науковій статті автор презентує своє дослідження на тему «Роль іноземної мови в професії працівників громадського харчування та використання інформаційно-комунікаційних технологій у формуванні знань працівників цієї сфери». Актуальність дослідження пояснюється важливістю різноманітних закладів громадського харчування в сучасному житті (серед яких обідні, їдальні, ресторани для гурманів, ресторани на винос, стейк-хауси, ресторани швидкого харчування, кейтерингові служби, кафе-бари, фудтраки, ресторани самообслуговування й інші) та важливістю знання іноземної мови для працівників цієї сфери (серед яких офіціанти, соусники, кондитери, су-шефи, шеф-кухарі, винні офіціанти, барники, бармени, хости й інші) для вирішення різних ситуацій із клієнтами (серед яких спілкування з клієнтом, спілкування з клієнтом телефоном, зустріч гостей, прийняття замовлення з назвами основних страв у меню й обговорення меню, розрахунок гостей, прощання, конфлікти з клієнтами, кухонні обстановки та зберігання продуктів, знання англійської мови для проходження співбесіди в ресторанній сфері й інше). Метою статті є з’ясування ролі та значення іноземної мови в професії працівників громадського харчування та її використання у вирішенні різноманітних проблем під час спілкування зі споживачами та клієнтами закладів громадського харчування й використання інформаційно-комунікаційних технологій у формуванні таких знань. Основними завданнями статті є огляд основних типів підприємств громадського харчування, основних типів працівників зазначених закладів; огляд основних видів проблем, які доводиться вирішувати цим працівникам, зокрема англійською мовою, під час спілкування зі споживачами та клієнтами закладів громадського харчування, дослідження ролі інформаційно-комунікаційних технологій для формування знань англійської мови для цієї сфери. У статті доведено, що англійська мова є надзвичайно важливою у роботі персоналу закладів громадського харчування, проаналізовано роль ІКТ у формуванні цих знань і основні види вправ, які для цього використовуються. Окремі результати дослідження доводять, що знання англійської мови потрібне працівникам громадського харчування, а сучасні ІКТ допомагають сформувати ці знання.
Посилання
2. Кремінь В. Інформаційно-комунікаційні технології в освіті і формування інформаційного суспільства // Інформатика та інформаційні технології в освітніх закладах. 2019. № 6. с. 4–18.
3. Махнуша С. Інформаційно-комунікаційні технології при вивченні іноземної мови як базис для формування іншомовної міжкультурної комунікації // Тези доповіді Першої Всеукраїнської наукової конференції “Макаренківські читання: філологічні та методичні аспекти”. Квітень 22–23, 2021.
Суми : СумДПУ, 2021. С. 55–56.
4. Мірошниченко O. Ефективні методи навчання у викладанні англійської мови як іноземної // Молодий науковець. 2018. № 1 (53). С. 81–95.
5. Осідак В. Комплексний контроль рівня формування англомовної граматичної компетенції. Kиїв : Україна. 2017. 218 с.
6. The Impact of Using a Foreign-language in Restaurant Menus on Customers’ Attitude and Behavioral Intention. URL: https://www.semanticscholar.org/paper/The-Impact-of-Using-a-Foreign-language-in-Menus-on-Bi/59ed6cc448367a3c08f8bb70ff1a6343d3498690 (accessed: 20.08.24).
7. Use Your Multilingual Skills to Land a Great Restaurant Job. URL: https://www.hcareers.com/article/career-advice/use-your-multilingual-skills-to-land-a-great-restaurant-job (accessed: 20.08.24).
8. Використання інформаційно-комунікаційних технологій на уроках іноземної мови. URL: https://naurok.com.ua/stattya-vikoristannya-informaciyno-komunikaciynih-tehnologiy-na-urokahinozemno-movi-176113.html (дата звернення: 20.08.2024).