ДИНАМІКА ФІЗИЧНОГО СТАНУ ЖІНОК 25–30 РОКІВ ПІД ВПЛИВОМ ЗАНЯТЬ ФІТНЕСОМ

  • К. А. Безина Білоруський державний університет імені Максима Танка
  • Г. О. Остапенко Білоруський державний університет імені Максима Танка
  • В. В. Дорошенко Запорізький національний університет
Ключові слова: силовий клас, динамічна сила (проба Абалакова), швидкісна витривалість, урок змішаного типу

Анотація

У статті розглядаються особливості впливу різноманітних фітнес-програм на зміни у показниках рівня фізичного стану жінок 25–30 років. Мета дослідження – визначити особливості впливу занять за фітнес-програмами ABL і Step-Interval на рівень фізичного стану у жінок 25–30 років. Для вирішення завдань дослідження автором били використані такі методи: метод теоретичного аналізу літературних джерел, педагогічний експеримент, тестування фізичного стану за системою «КОНТРЕКС-2» (вік, маса тіла, артеріальний тиск, пульс у спокої, відновлюваність пульсу після 20 присідань за 40 с; тести на визначення рівня фізичних якостей і рухових здібностей: нахил тулуба вперед із положення стоячи, «естафетний» тест, проба Абалакова (стрибок вгору), згинання-розгинання рук в упорі на колінах за 30 с); методи математичної статистики. Дослідження проводилося на базі спортивно- оздоровчого комплексу «Дельфін» (м. Слуцьк, Республіка Білорусь), у ньому взяли участь 20 жінок 25–30 років. Порівнюючи дві програми, ми встановили, що програма ABL дуже ефективна для розвитку сили та силової витривалості м’язів живота, нижньої частини м’язів спини та м’язів нижніх кінцівок, про що свідчать достовірні поліпшення результатів у тестах «Піднімання ніг у положенні лежачи на спині за 20 с» і «Проби Абалакова: стрибок із місця у висоту». Так само у групі ABL достовірне поліпшення в тесті «Нахил вперед із положення стоячи» доводить ефективність заповнення стретчінгом інтервалів відпочинку між окремими «силовими блоками» та «постстретчінгу» в заключній частині уроку, оскільки в уроці Step- Interval, в основній частині заняття відсутні вправи на розтягування. У ході дослідження встановлено, що підвищилося внутрішньогрупове значення функціонального класу фізичного стану жінок 25–30 років групи ABL, яке розглядається як «вище середнього», а у групі Step-Interval залишилося в колишньому функціональному класі та розглядалося як «середній». Дані, представлені у дослідженні, дають можливість враховувати особливості впливу різних фітнес-програм на динаміку показників рівня фізичного стану жінок 25–30 років.

Посилання

1. Душанин С.А., Иващенко Л.И., Пирогова Е.А. Тренировочные занятия для здоровья. Киев : Здоров’я, 1985. 31 с.
2. Луковська О.Л., Сологубова С.В. Фактори морфофункціонального стану організму жінок першого періоду зрілого віку, значущі для побудови кондиційного тренування. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. 2011. № 5. С. 46–50.
3. Лядська О. Ефективність застосування устаткування на заняттях за системою «Пілатес» та програми «Пор де бра» з жінками другого зрілого віку. Спортивний вісник Придніпров’я. 2015. № 2. С. 109–112.
4. Простые тесты для самоконтроля физической подготовленности электронный ресурс. URL: https://planetaseminarov.ru/article/prostye-testy-dlya-samokontrolya-fizicheskoy-podgotovlennosti.html.
5. Сомкин А.А., Чепаков Е.М. Сравнительный анализ двух типов уроков ABL и Step-Interval для женщин зрелого возраста в фитнес-клубах. Адаптивная физическая культура. 2014. № 2. С. 40–43.
6. Томіліна Ю.І. Програмування занять Пілатесом з жінками першого зрілого віку : дис. ... канд. наук з фіз. виховання і спорту : 24.00.02. Київ, 2017. 210 с.
7. Якубовский Д.А. Построение оздоровительной тренировки женщин 25–35 лет в базовом фитнесе : автореф. дис. ... канд. пед. наук : 13.00.04. Минск, 2018. 27 с.
Опубліковано
2021-02-05
Як цитувати
Безина, К. А., Остапенко, Г. О., & Дорошенко, В. В. (2021). ДИНАМІКА ФІЗИЧНОГО СТАНУ ЖІНОК 25–30 РОКІВ ПІД ВПЛИВОМ ЗАНЯТЬ ФІТНЕСОМ. Фізичне виховання та спорт, (2), 7-13. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2020-2-01