ЗАСТОСУВАННЯ КОМПЛЕКСНОЇ МЕТОДИКИ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДЛЯ ЗАНЯТЬ ЗІ СТУДЕНТАМИ ПЕРШОГО КУРСУ З ОСТЕОХОНДРОЗОМ ШИЙНОГО ВІДДІЛУ ХРЕБТА

Ключові слова: Засоби фізичної реабілітації, остеохондроз хребта, студенти, фізична культура, фізичні вправи

Анотація

Лікувальна фізкультура є провідним засобом консервативного ліку- вання остеохондрозу. Оздоровчий і профілактичний ефект лікувальної фізичної культури пов’язаний із підвищеною фізичною активністю, посиленням функцій опорно-рухового апарату, активізацією обміну речовин. Систематичне застосування лікувальних фізичних вправ значно підвищує ефективність медикаментозних лікувальних засобів, скорочує термін лікування. Актуальність дослідження полягає в тому, що відсоток хворих на остеохондроз серед студентів збільшується. Це захворювання все частіше вражає молодих людей, викликає у них важкі неврологічні та ортопедичні розлади, які призводять до втрати працездатності, а та в гірших випадках – до інвалідності. Задачею нашої роботи було дослідити ефективність розробленої нами методики, яка включає нормалізацію рухомості в шийному відділі хребта у студентів спеціальних медичних груп першого курсу. У статті наведена методика, яка включає виконання вправ для зміцнення м’язів шийного відділу хребта, вправ для самомасажу, що покращують притік крові до головного мозку. Вправи на формування правильної постави, вправи на розтягування хребта з елементами йоги та дошки Євмінова також є елементами нашої методики. Для підвищення результативності студентам було запропоновано кінезіологічне тейпування м’язів шиї та грудного відділу хребта. Після проведеного експерименту із застосуванням нашої методики у студентів зросли показники обсягу руху в шийному відділі хребта, зменшились больові відчуття та підвищились показники загального тонусу м’язів, що свідчить про ефективність розробленої методики. Використання методики, що ґрунтувалася на виконанні комплексів вправ, індивідуально підібраних для кожного студента, показало ефективність нормалізації рухомості в шийному відділі хребта в студентів першого курсу. Застосування засобів фізичної реабілітації у хворих на остеохондроз шийного відділу хребта дає значний позитивний ефект. Підводячи підсумок проведених досліджень, можна зробити висновок, що використання засобів фізичної реабілітації у хворих на остеохондроз дає відчутний позитивний ефект, дозволяє значно скоротити час проходження реабілітації.

Посилання

1. Авраменко О.М. Механотерапія у відновному лікуванні хворих на остеохондроз попереково-крижового відділу хребта. Слобожанський науково-спортивний вісник. 2013. № 5. С. 16–18.
2. Афанасьєв С.М., Толстикова Т.М. Роль факторів ризику у прогресуванні остеохондрозу та формуванні клінічних синдромів. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія «Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт)». 2017. Випуск 4 (85) 17. С. 10–15.
3. Валецька Р., Петрик Остеохондроз, профілактика, застосування лікувальної фізичної культури. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві. 2015. № 4 (32). С. 145–150.
4. Васильчишин Я.М., Поташнюк І.М. Реабілітація при остеохондрозі шийного відділу хребта. Збірник студентських наукових праць. Рівне : РВЦ МЕГУ ім. акад. С. Дем’янчука. 2017. № 2 (8). С. 95–104.
5. Грейда Н., Лавринюк В., Санюк В., Грицай О. Ефективність фізичної культури при шийному остеохондрозі хребта в студентів спеціальних медичних груп. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві. 2016. № 1 (33). С. 92–96.
6. Грейда Б.П., Войнаровський А.М., Бичук О.І., Грейда Н.Б. Лікувальна фізична культура при остеохондрозах хребта. Луцьк : ВДУ ім. Лесі Українки, 2004. С. 134–136.
7. Підкопай Д.О., Гребеник В.Д. Лікувальна фізична культура та масаж при остеохондрозі шийно-грудного відділу хребта. Фізична реабілітація та рекреаційно-оздоровчі технології. 2016. № 2. С. 64–65.
8. Усова О.В., Бухвал А.В. Особливості мозкової гемодинаміки в студентів при остеохондрозі шийного відділу хребта. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві. 2010. № 4 (12). С. 59–62.
9. Юрик О.Е. Фізична реабілітація при остеохондрозі шийного відділу хребта. Збірник студентських наукових праць. Рівне : РВЦ МЕГУ ім. акад. С. Дем’янчука. 2016. № 2(6). С. 226–229.
Опубліковано
2021-09-27
Як цитувати
Гордійчук, Б. В., Головіна, С. С., & Янченко, І. М. (2021). ЗАСТОСУВАННЯ КОМПЛЕКСНОЇ МЕТОДИКИ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДЛЯ ЗАНЯТЬ ЗІ СТУДЕНТАМИ ПЕРШОГО КУРСУ З ОСТЕОХОНДРОЗОМ ШИЙНОГО ВІДДІЛУ ХРЕБТА. Фізичне виховання та спорт, (1), 38-43. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2021-1-05