ФОРМУВАННЯ ВМІНЬ І ВДОСКОНАЛЕННЯ РУХОВИХ НАВИЧОК СТАРШОКЛАСНИКІВ НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Ключові слова: волейбол, варіативний модуль, фізична підготовленість, технічна підготовленість, юнаки

Анотація

Аналіз шкільних програм із фізичного виховання вказує на те, що в наш час немає реальної можливості здійснити важливий принцип системи фізичного виховання – забезпечити диференційований та індивідуальний підхід до учнів з урахуванням стану їхнього здоров’я, фізичного розвитку і фізичної підготовленості. Саме тому в більшості випускників середньої школи рівень розвитку рухових здібностей не відповідає тим вимогам, які висуває суспільство до фізичної підготовленості молодого покоління. Мета дослідження – підвищити ефективність формування вмінь і вдосконалення рухових навичок старшокласників на уроках фізичної культури у варіативному модулі «Волейбол». Об’єкт дослідження – урок фізичної культури у варіативному модулі «Волейбол». Предмет дослідження – показники фізичної та технічної підготовленості. Суб’єкт дослідження – хлопці старшого шкільного віку. Методи дослідження: аналіз і узагальнення літературних джерел за темою дослідження, педагогічні спостереження, тестування фізичної підготовленості, тестування технічної підготовленості, методи математичної статистики. Результати дослідження. Проаналізована науково-методична література за темою дослідження дозволила більш детально вивчити особливості фізичної і технічної підготовки у волейболі, особливості розвитку фізичних якостей. Була розроблена й апробована на практиці методика підвищення ефективності формування вмінь і вдосконалення рухових навичок старшокласників на уроках фізичної культури у варіативному модулі «Волейбол». Використання нових, більш ефективних педагогічних рекомендацій сприяло формуванню вмінь і вдосконаленню рухових навичок старшокласників у процесі занять волейболом на уроках фізичної культури. Висновки. Застосування експериментальної методики в умовах контролю показників загальної фізичної підготовленості, а також під час виконання технічних елементів волейболу дозволило підвищити рівень підготовки старшокласників.

Посилання

1. Горбачева Е.Н., Сираковская Я.В., Шкирева О.В. Формирование двигательных навыков старшеклассниц в процессе занятий волейболом на уроках физической культуры. Проблемы совершенствования физической культуры, спорта и олимпизма. 2018. № 1. С. 39–44.
2. Гринченко І.Б., Коваленко С.В., Воронов Ю.В. Вплив авторської програми навчально-тренувального збору з фізичної підготовки на фізичну і функціональну підготовленість кваліфікованих волейболістів. Спортивні ігри. 2019. № 4 (14). С. 13–23.
3. Демчишин А.А., Пилипчук Б.С. Подготовка волейболистов. Киев : Здоровье, 1989. 104 с.
4. Контроль навчально-тренувального процесу у волейболі / О.В. Жула та ін. Наукові дискусії кафедри педагогіки, психології і методики. 2018. 20 с.
5. Кічук С.Ф. Методичні аспекти навчання техніки гри у волейбол. Тернопіль : ТНПУ, 2017. 59 с.
6. Ковцун В.І. Волейбол : основи техніки і тактики гри у волейбол : методичний матеріал для лекцій з теорії та методики викладання волейболу. Львів : Фернеза, 2016. 33 с.
Опубліковано
2021-11-04
Як цитувати
Товстопятко, Ф. Ф., Тищенко, В. О., Соколова, О. В., & Стьопочкін, Я. С. (2021). ФОРМУВАННЯ ВМІНЬ І ВДОСКОНАЛЕННЯ РУХОВИХ НАВИЧОК СТАРШОКЛАСНИКІВ НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ. Фізичне виховання та спорт, (2), 64-68. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2021-2-09

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 4 5 > >>