ХАРАКТЕРИСТИКА СПЕЦІАЛЬНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ БАР’ЄРИСТІВ НА ЕТАПІ ПОПЕРЕДНЬОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ

Ключові слова: легка атлетика, 400 м з бар’єрами, кінематичні та динамічні показники, юнаки 16–18-ти років

Анотація

У статті на основі теоретичного аналізу висвітлено, що бар’єрний біг включає окремі періоди: старт і стартовий розбіг, подолання бар’єру, біг між бар’єрами і фінішування. Специфікою ритму бар’єрного бігу є постійна кількість бігових кроків у стартовому розбігу до першого бар’єра та визначена кількість бігових кроків між бар’єрами. Аналіз кінематичних характеристик гладкого бігу і бігу з бар’єрами, які отримані на етапі попередніх досліджень, свідчать, що динаміка взаємодії бігуна з опорою принципово відрізняється під час рухів бар’єриста. У бар’єрному бігу взаємодія з опорою характеризується асиметричною зміною кінематичних параметрів у кожному кроці на відстані між бар’єрами. Ця асиметрія свідчить, що в бар’єрному бігу окремо в кожному кроці змінюється концентрація зусиль і швидкості, які зумовлюються пристосувальними руховими актами спортсменів під час подолання бар’єрів на високій швидкості, чим і характеризується складність ритмічної структури бігу. Встановлено, що переважна спрямованість засобів швидкісної і технічної підготовки бар’єристів повинна визначатися специфікою бар’єрного бігу, тому що формування складного ритму бар’єрного бігу зумовлюється перебудовою гладкого бігу до ациклічних рухів (подолання бар’єру). Аналіз динаміки показників технічної підготовленості протягом дослідження дозволив виявити достовірні зміни в таких елементах техніки, як: швидкість стартового розбігу, відстань відштовхування до бар’єру, час опори в разі атаки бар’єра, висота ЗЦТ над бар’єром, швидкість бігових кроків, швидкість бар’єрного кроку. Вивчення показників спеціальної технічної підготовленості бігунів, які спеціалізуються в бігу на 400 м з бар’єрами, на етапі базової підготовки значно розширить можливості спортсменів і тренерів цілеспрямовано впливати на окремі елементи техніки бігу для покращення її ефективності. Отримані результати дослідження рекомендовані для оцінки рівня технічної підготовленості юних бар’єристів. Цей аналіз дає можливість установити співвідношення між результатом у бігу на 400 м з бар’єрами і кількісними значеннями показників технічної підготовленості.

Посилання

1. Бірюк С.В. Формування ритму бігу з бар’єрами у хлопців 13–15 років на початку спортивної спеціалізації : дис … канд. наук з фіз. вих. і спорту. Миколаїв, 2001. С. 55–81.
2. Горлов А.С. Совершенствование системы управления беговой тренировочной нагрузкой юношей-спринтеров на этапах многолетней подготовки. Здоров’я і освіта: проблеми та перспективи : матер. ІІ міжн. науково-практ. конф. (17-18 листоп. 2010 р., Донецьк). Донецьк : ДонНУ, НордПрес, 2010. С. 68–72.
3. Гребенюк О. Підвищення рівня підготовленості бігунів на 400 м з бар’єрами засобами гіпоксичного впливу як основа досягнення спортивного результату. Слобожанський науково-спортивний вісник. 2018. № 6 (68). С. 59–64.
4. Караулова С.І. Теоретико-методичні аспекти управління тренувальним процесом спортсменок високої кваліфікації, які спеціалізуються у бігу на короткі дистанції, в олімпійському циклі підготовки : автореф. дис. ... на здобуття наук. ступеня докт. наук з фіз. виховання і спорту : 24.00.01 «Олімп. і проф. спорт». Київ, 2020. 43 с.
5. Колчинская А.З. Интервальная гипоксическая тренировка в спорте высших достижений. Спортивная медицина. 2008. № 1. С. 9–25.
6. Стебельцев Е.А. Аналитическая унификация динамической структуры взаимодействия с опорой при выполнении отталкивания неударного характера. Теория и практика физической культуры. 2000. № 3. С. 42–45.
7. Показники функціонального стану бігунів на 400 м з бар’єрами на етапі спеціалізованої базової підготовки / Д. Степаненко та ін. Спортивний вісник Придніпров’я. 2019. № 1. С. 71–78.
Опубліковано
2021-12-14
Як цитувати
Степаненко, Д. І., Гребенюк, О. В., Печко, Г. Ю., & Рожкова, В. С. (2021). ХАРАКТЕРИСТИКА СПЕЦІАЛЬНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ БАР’ЄРИСТІВ НА ЕТАПІ ПОПЕРЕДНЬОЇ БАЗОВОЇ ПІДГОТОВКИ. Фізичне виховання та спорт, (3), 107-114. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2021-3-15
Розділ
РОЗДІЛ III. ОЛІМПІЙСЬКИЙ І ПРОФЕСІЙНИЙ СПОРТ