ВИКОРИСТАННЯ ДОШКИ ЄВМІНОВА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ПОРУШЕНЬ ПОСТАВИ

Ключові слова: постава, стан постави, лікувальна фізична культура, механотерапія, профілактор Євмінова

Анотація

Систематизація й узагальнення сучасних науково-методичних знань з питань використання профілактора Євмінова для пацієнтів із порушеннями постави дають змогу розширити та сформувати уявлення про актуальність цієї методики. Мета наукового дослідження – надати теоретичний аналіз та узагальнити дані науково-методичної літератури щодо використання гімнастичних загальнорозвивальних і спеціальних коригуючих вправ як одного з засобів лікувальної фізичної культури, зокрема їх виконання на дошці Євмінова для лікування та профілактики порушень постави; проаналізувати та узагальнити дані опитування щодо ефективності застосування дошки Євмінова. Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури з тематики дослідження, опитування. Постава – це звичне положення тіла людини у спокої та в русі. Вона визначається під час стояння, сидіння, ходьби та виконання інших видів рухової діяльності. Відхилення від правильної постави називають порушенням або дефектом постави. Порушення постави – це не хвороба, але людина з порушеною поставою перебуває у групі ризику щодо розвитку ортопедичної патології хребта, захворювань органів дихання, травлення тощо. Одним із засобів лікувальної фізичної культури, що застосовується для лікування порушень постави, є гімнастичні вправи з використанням дошки Євмінова. Згідно з результатами опитування щодо ефективності застосування дошки Євмінова 71,4 % осіб відзначили покращення, 25,2 % – не відчули результату, 3,4 % респондентів констатують погіршення стану. Позитивне враження від занять лікувальною фізичною культурою з використанням дошки Євмінова склалось у 94,8 % пацієнтів; нейтральне (візит не викликав особливих емоцій) – у 4,7 %, негативне – у 0,5 % пацієнтів від загальної кількості опитаних. Аналіз літературних джерел підтверджує наявність проблеми порушення постави у населення України. Проте на основі власних досліджень ми дійшли висновку, що використання гімнастичних загальнорозвивальних та спеціальних коригуючих вправ як одного з засобів лікувальної фізичної культури, зокрема їх виконання на дошці Євмінова, має позитивний вплив на стан постави.

Посилання

Гулбани Р.Ш., Анатольева Ж.Ю. Анализ функционального состояния осанки у детей 8–10 лет, занимающихся общеразвивающей гимнастикой. Слобожанський науково-спортивний вісник. 2009. № 1. С. 111–113.

Фізична реабілітація та основи масажу : збірник лекцій / укл. Ю.С. Прокопенко. Кременчук : Кременчуцький педагогічний коледж ім. А.С. Макаренка, 2018. С. 91.

Кашуба В.А. Биомеханика осанки. Киев : Олимпийская литература, 2003. 278 с.

Лечебная физическая культура : пособие / под. ред. С.Н. Попова. Москва, 2005. 416 с.

Основи фізичної реабілітації : навчальний посібник / за заг. ред. Л.О. Вакуленко, В.В. Клапчука. Тернопіль : ТНПУ, 2010. 234 с.

Проніна О.П., Калмиков С.А. Методи оцінки ефективності фізичної реабілітації при порушеннях постави у підлітків. Фізична культура, спорт та здоров’я : матеріали міжнародної науково-практичної конференції. 2015. С. 233–235.

Христова Т.Є., Суханова Г.П. Основи лікувальної фізичної культури : навчальний посібник. Мелітополь : ТОВ «Колор Принт», 2015. 172 с. ISBN 978-966-2489-31-6

Опубліковано
2022-04-18
Як цитувати
Єфімова, А. І., & Расторгуєва, І. С. (2022). ВИКОРИСТАННЯ ДОШКИ ЄВМІНОВА ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ПОРУШЕНЬ ПОСТАВИ. Фізичне виховання та спорт, (4), 80-85. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2021-4-11
Розділ
РОЗДІЛ II. ФІЗИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ