СУЧАСНІ ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ У ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

Ключові слова: здоров’язбереження, здоровий спосіб життя, технологія, інновація, концепція, студенти

Анотація

Останніми роками проблема технологізації педагогічного процесу стала розглядатися як одна з найактуальніших у сфері фізкультурно-оздоровчої та спортивної діяльності. Її вивченням як на фундаментальному, так і на прикладному рівнях займаються провідні фахівці в галузі педагогіки, дидактики та психології спорту, фізичного виховання, спортивного тренування, оздоровчої та адаптивної фізичної культури. Мета статті – аналіз сучасних інноваційних підходів до здоров’язбережувальної діяльності в умовах ВНЗ, обґрунтування та розробка концепції формування здорового способу життя студентів у процесі фізичного виховання. Методи: теоретичний аналіз і узагальнення даних із науково-методичних джерел та інформації з Інтернету. Результати. Проведено аналіз сучасних інноваційних підходів до здоров’язбережувальної діяльності в умовах вишу, підтверджено та розроблено концепцію формування здорового способу життя студентів у процесі фізичного виховання. Створено ефективну систему сприяння здоров’язбереженню особистості в умовах педагогічної освіти, яка реалізується в період навчання у ВНЗ, у професійній діяльності представників сучасної студентської молоді на основі розробленої та апробованої концептуальної моделі. Запропоновані до використання інноваційні здоров’язбережувальні технології дозволили забезпечити єдність та взаємозв’язок блоків такої моделі з метою сприяння формуванню здорового способу життя особистості студента. Висновки. Дослідження проблеми сприяння здоров’язбереження особистості в умовах вищої педагогічної освіти призвело до необхідності встановлення причинно-наслідкових зв’язків і залежностей, які проявляються у вигляді провідних тенденцій і принципів. Інноваційна педагогічна технологія здоров’язбереження особистості в педагогічній освіті спрямована на послідовний і безперервний рух взаємопов’язаних компонентів і етапів, станів педагогічного процесу та дій його учасників.

Посилання

1. Анікєєв М. Проблеми формування здорового способу життя студентської молоді. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту / за ред. С.С. Єрмакова. Харків : ХДАДМ (ХХПІ), 2009. № 2. С. 6–9.
2. Благій О.Л., Ячнюк М.Ю., Березовський В.А. Аналіз підходів щодо залучення студентської молоді до оздоровчо-рекреаційної діяльності. Молодіжний науковий вісник Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки. 2018. № 30. С. 56–61.
3. Гаркуша С.В. Формування готовності майбутніх фахівців фізичного виховання до використання здоров’язбережувальних технологій: теоретико-методичний аспект : монографія. Чернігів : Видавець Лозовий В.М., 2014. 392 с.
4. Гончарова Н. Соціально-педагогічні передумови розробки концепції здоров’яформуючих технологій у процесі фізичного виховання школярів. Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2018. № 2. С. 61–67.
5. Лісенчук Г., Бутенко Г. Практичні засади здоров’яформуючої діяльності дітей шкільного віку в процесі фізичного виховання. Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2019. № 4. С. 49–59.
6. Москаленко Н.В. Педагогічні інновації у фізичному вихованні. Спортивний вісник Придніпров’я. 2009. № 1. С. 19–22.
7. Москаленко Н.В. Теоретико-методичні засади інноваційних технологій в системі фізичного виховання молодших школярів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня доктора наук з фіз. виховання і спорту : 24.00.02. Київ, 2009. 42 с.
8. Носко М.О. Здоров’язбережувальні технології у фізичному вихованні : монографія. Київ : СПД Чалчинська Н.В. 2014. 300 с.
9. Присяжнюк С.І. Оздоровча фізична культура студентів вищих навчальних закладів ІТ-технологій : підручник. Київ : НУБіП України, 2016. 508 с.
10. Футорний С.М. Інформаційні технології та Internеt-ресурси у формуванні здорового способу життя студентів у процесі фізичного виховання. Молодіжний науковий вісник Волинського національного університету ім. Лесі Українки. 2013. № 9. С. 68–73.
11. Футорний С.М. Сучасні аспекти розробки та впровадження здоров’язберігаючих технологій в процесі фізичного виховання студентської молоді. Фізична культура, спорт та здоров’я нації : збірник наукових праць Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського. 2014. № 3 (56). С. 312–319.
Опубліковано
2023-05-25
Як цитувати
Поліщук, В. В., & Потужній, О. В. (2023). СУЧАСНІ ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖУВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ У ПРОЦЕСІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ. Фізичне виховання та спорт, (1), 30-36. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2023-1-04
Розділ
РОЗДІЛ I. ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ