ВПЛИВ СТАНДАРТИЗАЦІЇ НА ЯКІСТЬ НАДАВАНИХ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНИХ ПОСЛУГ В РЕГІОНАЛЬНИХ СПОРТИВНИХ ОБ’ЄКТАХ

Ключові слова: фійична культура, фізичне виховання і спорт, територіальні громади, розвиток фізичної культури і спорту, стандарти управління якістю фізкультурно-спортивних послуг.

Анотація

Для досягнення й підтримки високого рівня якості фізкультурно-спортивних послуг, що надаються спортивними об’єктами територіальних громад, важливим є компетентне розроблення системи стандартів в галузі фізичної культури і спорту. Метою статті є аналіз впливу стандартизації на якість фізкультурно- спортивних послуг, що надаються регіональними спортивними закладами. Виявлено, що викладання фізичної культури передбачає використання компетентного підходу, спрямованого на формування ключових компетенцій у здобувачів освіти в галузі фізичного виховання. Дослідження показало, що управління фізичною культурою і спортом здійснюється на основі розробленої системи стандартів, що характеризують вимоги до здійснення освітньої діяльності, в наданні якісних фізкультурно-спортивних послуг жителям територіальних громад. Необхідність дотримання стандартизованих вимог до фізичної культури і спорту в територіальних громадах пояснюється потребою покращити якість фізкультурно-спортивних послуг, що надаються, зокрема за допомогою розробки та застосування спеціальних програм підвищення кваліфікації викладачів фізичної культури в регіональних спортивних об’єктах. Розширення повноважень органів влади територіальних громад дало можливість розроблення індивідуальних моделей розвитку фізичної культури і спорту з урахуванням потреб населення конкретної територіальної громади. Дотримання вимог у процесі стандартизації фізичної культури й спорту дає можливість підвищити якість надаваних фізкультурно-спортивних послуг у регіональних спортивних об’єктах. З огляду на необхідність розроблення та впровадження нових та інноваційних стандартів для підвищення якості спортивних послуг, що надаються в регіональних спортивних закладах різних територіальних громад описано практичне значення та перспективи подальших досліджень. Детальнішого вивчення потребує проблема пошуку можливостей для розширення повноважень адміністрації територіальних громад щодо управління якістю наданих фізкультурно-спортивних послуг, збільшення фінансування фізичного виховання і спорту з метою вдосконалення матеріальної бази й залучення високопрофесійних працівників для підготовки спортсменів і реалізації спортивно-оздоровчої діяльності населення.

Посилання

1. Аксьонова О. П., Кириленко Л. В. Школа компетентностей на уроках з фізичної культури в початкових класах. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. 2018. Вип. 3. № 97. С. 25–32.
2. Базенко В. А. Розвиток фізичної культури та спорту на рівні територіальної громади в умовах децентралізації влади в Україні : дис. к. н. з держ. упр. : 25.00.04. Одеса, 2019. 267 с.
3. Бахрушин В. Є. Стандартизація вимог до вищої освіти, як інструмент забезпечення якості вищої освіти : рівні вищої освіти та предметні області. Освітня аналітика України. 2020. Вип. 2. № 9. С. 50–66.
4. Грибан Г. П. Управління у сфері фізичної культури і спорту. Житомир : Рута, 2022. 124 с.
5. Державний стандарт базової середньої освіти (2020 р.) URL: https://mon.gov.ua/storage/app/media/rizne/2020/10/08/derzhstandartbazovoiosvityprezentatsiya.pdf
6. Домбровська С. М., Вавренюк С. А., Палюх В. В. Державне регулювання фізичної культури та спорту в Україні. НУЦЗУ, 2020. 313 с.
7. Дорофєєва Т. І., Ашанін В. С. Проблема управління фізичною культурою і спортом в умовах сільських територіальних громад : посібник. Харків : ХДАФК, 2022. 183 с.
8. Дорофєєва Т. І. Стандартизація системи управління фізичною культурою і спортом в умовах територіальних громад. Наука, освіта, технології та суспільство : проблеми та перспективи. 2021. № 1. С. 37–41.
9. Дорофєєва Т. І. Стандарти управління в розвитку фізичної культури і спорту : посібник. Харків : ХДАФК, 2021. 100 с.
10. Жданова О. М., Чеховська Л. Я. Основи управління сферою фізичної культури і спорту : навч. посіб. Львів : ЛДУФК, 2017. 243 с.
11. Оніщук Л. М., Головань А. Л. Розвиток фізичної культури і спорту в територіальних громадах Полтавського регіону. 2022.
12. Романенко С. С. Стратегічні вектори розвитку спортивно-оздоровчої діяльності в умовах глобальних викликів: національні особливості та завдання управління : дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.03 – економіка та управління національним господарством. Одеса, 2022. 413 с.
13. Цимбалюк С. М. Роль ОМС у розвитку спортивно-оздоровчої сфери в територіальних громадах. 2021.
14. Ціпов’яз А. Т., Бондаренко В. В. Організація і управління фізичною культурою і спортом. Кременчук : КПК, 2019. 128 с.
15. Шавель Х. Є., Концовська С. Я. Функціональні можливості дихальної та серцево-судинної систем організму юних спортсменів 7–10 років, які займаються дайто-рю айкі-дзюдзюцу. Традиції та новації у підготовці фахівців з фізичної культури та фізичної реабілітації. Київ, 2021. С. 66–70.
16. Язловецька О. В. Компетентнісний підхід як основа реформування освітнього процесу. Наукові записки : Педагогічні науки. 2022. № 206. С. 247–253.
17. Dorofieieva T. Problem of service quality as a criterion for the activity of physical culture and sports organizations. Grail of science. International scientific journal. 2021. № 1. P. 460–464.
Опубліковано
2023-12-15
Як цитувати
Цьось, А. В. (2023). ВПЛИВ СТАНДАРТИЗАЦІЇ НА ЯКІСТЬ НАДАВАНИХ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНИХ ПОСЛУГ В РЕГІОНАЛЬНИХ СПОРТИВНИХ ОБ’ЄКТАХ. Фізичне виховання та спорт, (3), 63-68. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2023-3-09
Розділ
РОЗДІЛ I. ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ