ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОЗДОРОВЧО-РЕКРЕАЦІЙНОЇ ТА СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКОМУ РЕГІОНІ

Ключові слова: рекреація, інфраструктура, туризм, спорт, оздоровлення, довкілля, Центральноукраїнський регіон.

Анотація

Статтю присвячено висвітленню перспектив та можливостей для подальшого розвитку спортивної та рекреаційно-оздоровчої сфери в Центральному регіоні України, а також пропозиції конкретних заходів для досягнення цих позитивних можливостей. Методологічну основу дослідження становлять принципи інституційного та діяльнісного підходів. Автори аналізують поточний стан і тенденції розвитку цих сфер, виокремлюють ключові проблеми та перспективні напрями подальшого розвитку. Розглянуто існуючі програми та ініціативи в галузі оздоровлення, рекреації та спорту в Центральноукраїнському регіоні, а також висвітлено можливості для покращення інфраструктури та стимулювання активності населення в цих сферах. Визначено, що Центральноукраїнський регіон має значний, а за деякими напрямами – унікальний природно-ресурсний потенціал та історико-культурну спадщину, котрі можна використовувати в туристичних, рекреаційних, лікувально-оздоровчих, спортивних та реабілітаційних цілях. Визначено, що зростання конкурентних позицій Центральноукраїнського регіону на світовому та національному туристичних ринках необхідно пов’язувати зі створенням сприятливого інвестиційного клімату на макрорівні (привабливі та передбачувані умови економічної діяльності в країні загалом) та мікрорівні (податкові, митні та інші пільги для підприємств, що спеціалізуються на в’їзному та внутрішньому туризмі) з метою припливу вітчизняного та іноземного капіталу в санаторно-курортне будівництво, модернізацію та реконструкцію здравниць, готелів та оптимізацію інфраструктурних зв’язків, а також проведення спеціальних заходів, націлених на підвищення іміджу Центральноукраїнського регіону на світовому туристичному ринку оздоровчо-рекреаційних послуг, шляхом широкого багатоканального поширення рекламно-інформаційних матеріалів по країні, регулярного проведення інформаційно-ознайомчих заходів у зарубіжних країнах та їх засобах масової інформації, організації рекламних поїздок до Центральноукраїнського регіону представників інших держав та регіонів.

Посилання

1. Ажипо О., Путятіна Г. Нормативні аспекти розвитку оздоровчо-рекреаційної рухової активності населення. Спортивна наука України. 2018. № 5 (87). С. 3–9.
2. Андрєєва О., Дутчак М., Благій О. Теоретичні засади оздоровчо-рекреаційної рухової активності різних груп населення. 2020. № 2. С. 59–66.
3. Білякова А. Курортно-рекреаційний потенціал Черкаської області. URL: https://cherkasy.name/ru/eternal-2708-kurortno-rekreaczionnyj-potenczial-cherkasskoj-oblasti (Дата звернення 21.10.2023).
4. Белоусова Н. В. Туристско-рекреационное зонирование Черкасской области как метод внедрения инклюзивного туризма в Украине. Туризм и гостеприимство. 2020. № 2. С. 44–53.
5. Закревська А. Курортно-рекреаційні ресурси Кіровоградської області. URL: https://kropyvnytskyi.name/ru/eternal-1664-kurortno-rekreaczionnye-resursy-kirovogradskoj-oblasti (Дата звернення 26.06.2023).
6. Зараховський О. Є. Культурна спадщина Черкащини як туристичний ресурс: наукометричний аналіз публікацій. Культура і мистецтво у сучасному світі. 2014. Вип. 15. С. 35–42.
7. Зарубіна А. В., Щербатюк Н. І. Спортивне орієнтування як складова рекреаційно-туристичного потенціалу Кіровоградської області. Географія та туризм : наук. зб. Київ : Альфа-ПІК, 2020. С. 45–51.
8. Конякін С. М. Оцінка репрезентативності природно-заповідного фонду Черкаської області як основи функціонування регіональної екомережі. Науковий вісник Чернівецького національного університету. Чернівці, 2012. С. 58–65.
9. Короткий огляд гірськолижного комплексу «Водяники». URL: https://funtime.com.ua/active-leisure/vodyaniki
Опубліковано
2024-06-13
Як цитувати
Зарубіна, А. В., Кирпенко, В. М., Коломієць, Н. А., Полтавець, А. І., & Щербатюк, Н. І. (2024). ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ОЗДОРОВЧО-РЕКРЕАЦІЙНОЇ ТА СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКОМУ РЕГІОНІ. Фізичне виховання та спорт, (1), 44-54. https://doi.org/10.26661/2663-5925-2024-1-06
Розділ
РОЗДІЛ I. ФІЗИЧНЕ ВИХОВАННЯ