ХАРАКТЕРИСТИКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ КОМПЛЕКСНОЇ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ У ХВОРИХ ІЗ СТАБІЛЬНОЮ СТЕНОКАРДІЄЮ

  • В.М. Гостіщев
  • С.С. Столяр
Ключові слова: стабільна стенокардія, гемодинаміка, серцево-судинна система, навантаження, адаптація,реабілітація

Анотація

У дослідженні визначені особливості та проведена порівняльна характеристика впливу комплексної програми реабілітації на функціональний стан серцево-судинної системи у чоловіків та жінок, хворих на стабільну стенокардію. Наведені в дослідженні експериментальні дані свідчать, що реакція серцевосудинної системи на різні методики фізичної реабілітації, які були об’єднані в один комплекс, суттєво різниться у чоловіків та жінок. Найбільше це стосується толерантності щодо фізичного навантаження та обсягу роботи, в меншій – до ступені змін частоти серцевих скорочень. Дозована ходьба, ЛФК, вправи лікувальної дихальної гімнастики в комплексній реабілітаційній програмі, викликаючи значні позитивні зміни в загальному стані хворих та безпосередньо ССС, сприяють формуванню у пацієнтів установки на необхідність регулярної фізичної активності реабілітаційної та профілактичної спрямованості, віру в її дієвість і дотримання регулярності занять. Дихальна гімнастика за методикою О. Стрельникової має досить багато плюсів як в позитивному впливі на організм людини, так і з організаційного, економічного та психологічного поглядів. Враховуючи різницю в реакції на засоби фізичної реабілітації у хворих на ішемічну хворобу серця чоловічої та жіночої статі, необхідно індивідуалізувати підбір інтенсивності та часу вправ. Під час групових занять фізичними вправами необхідно проводити їх окремо для чоловіків та жінок.

Посилання

1. Батрак О.В. Використання дихальної гімнастики для реабілітації студентів із захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем / О.В. Батрак, О.М. Варавіна // Фізичне виховання студентів вищих навчальних закладів: здобутки, проблеми та шляхи їхнього вирішення у контексті вимог Болонської декларації : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. – К., 2007. – С. 180–181.
2. Богдановская Н.В. Динамика адаптивных возможностей организма под влиянием средств физической реабилитации / Н.В. Богдановская, Н.В. Маликов // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту : наук. моногр. / за ред. С. С. Єрмакова. – Х., 2005. − № 21. – С. 80–87.
3. Даценко А.В. Реабілітація хворих на стенокардію: застосування дихальної гімнастики О. Стрельникової в умовах сім’ї / Даценко А.В. // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту : наук. моногр. / за ред С.С.Єрмакова. – Х., 2009. – № 8. – С. 49–52.
4. Дегтярьов Ю.П. Рухові режими у осіб з різним рівнем фізичного здоров’я та факторами ризику ішемічної хвороби серця / Ю.П. Дегтярьов // Медицинская реабилитация, курортология, физиотерапия. – 2006. − № 3. – С. 7−10.
5. Добрицька Д.В. Комплексна фізична реабілітація осіб похилого віку при стабільній стенокардії напруження на стаціонарному етапі / Д.В. Добрицька // Слобожанський науково-спортивний вісник. – 2013. – № 3(36). – С. 128–131.
6. Дыхательная гимнастика Стрельниковой [Электронный ресурс]. –Режим доступа: http://health/familydoctor.ru/ journal/index.php-id=32=637.htm.
7. Жарська Н. Вплив фізичної реабілітації на стан центральної гемодинаміки у осіб з ішемічною хворобою серця (стабільна стенокардія ІІ функціональний клас) / Наталя Жарська, Оксана Гузій // Молода спортивна наука України : зб. наук. пр. з галузі фіз. культури та спорту. – Л., 2009. – Вип. 13, т. 3. – С. 76–79.
8. Манжуловський В. Серцево-судинні захворювання: сучасні проблеми, методи лікування, реабілітації і профілактики / Всеволод Манжуловський, Алі Мухаммед, Іван Лукасевич // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. – 2011. – № 2. – С. 72–75.
9. Марченко О. Ключевые компоненты физической реабилитации при вторичной профилактике сердечно-сосудистых заболеваний / Ольга Марченко, Александр Ломаковский // Теорія і методика фізичного виховання і спорту. – 2014. – № 1. – С. 55–60.
10. Михайлов І.С. Фізична реабілітація хворих на ішемічну хворобу серця зі стабільною стенокардією / І.С. Михайлов, Ю.О. Лянной // Сучасні проблеми фізичного виховання і спорту школярів та студентів України : матеріали ХІІ Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених з міжнар. участю. – Суми, 2012. – С. 268–272.
11. Шмалєй С.В. Ефективність дозованого фізичного навантаження для хворих на стабільну стенокардію / С.В. Шмалей // Вісник Чернігів. держ. пед. ун-ту. Серія: Педагогічні науки. Фізичне виховання та спорт. – Чернігів, 2008. – Вип. 55, т. 2. – С. 307–312
12. Язловецький В.С. Основи фізичної реабілітації: навч. посіб. / В.С. Язловецький, Г.Е. Верич, В.М. Мухін. – Кіровоград, 2004. – 383с.
Опубліковано
2017-09-26
Як цитувати
Гостіщев, В., & Столяр, С. (2017). ХАРАКТЕРИСТИКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ КОМПЛЕКСНОЇ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ У ХВОРИХ ІЗ СТАБІЛЬНОЮ СТЕНОКАРДІЄЮ. Фізичне виховання та спорт, (1), 107-113. вилучено із http://journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/829